Леден ураган затвори пристанищата в Лом и Оряхово, превърна улици в пързалки

Бурен и ледено студен вятър се изви в Северозападна България в сряда вечерта и скова улици и къщи. На места в региона падна леден дъжд, трещяха гръмотевици и падаха светкавици. Заради силния вятър пристанищата в Оряхово и Лом бяха затворени,а корабите по Дунав - предупредени за щормова опасност.

Според метеоролозите в Монтана вятърът е фучал със скорост 100 -110 км в час. Няма обаче данни за повалени дървета, скъсани далекопроводи и щети по сгради. Към 2часа в четвъртък през нощта е било затворено пристанище Оряхово, а в 8 часа сутринта в четвъртък и пристанище Лом. „Вятърът край порта е със скорост 18-20 метра в секунда. Пристанищните кранове имат вградени изключватели, които ги блокират при силен вятър!”, поясниха експерти. Капитаните на кораби по голямата река са предупредени за силния вятър и могат при необходимост на останат на стоянка. Няма обаче сигнали за бедстващи кораби, казаха от Агенция „Морска администрация” в Лом.

Студените повеи и минусовите температури вечерта в сряда сковаха улици и площади, а падналия през нощта леден дъжд превърна настилките в ледени пързалки. Сутринта в четвъртък придвижването на хора и автомобили бе затруднено, но започналото повишаване на температурите бързо стопи част от ледовете. „В четвъртък очакваме положителни и минимални и максимални температури, стихване на вятъра и затопляне на времето!”, заявиха от Хидрометеорологичната обсерватория в Монтана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България