Калоян Паргов: По Стратегията от 2011-а СО похарчи 630 милиона, а въздухът сега е 5 пъти по-мръсен

Общинският съвет Варна свиква сесия за Морската градина Местният парламент ще обсъжда предложението за референдум

БФС се хвали с 19,1 млн. лв. Бюджет

Каракачанов изпрати 35-ия контингент в Афганистан с икона на Св. Георги

МЗ и областните болници се договориха за преструктуриране 200 млн. лв. са общите задължения на държавните болници, 57 млн. са вече просрочени

Хасковлията, който уби жена си от бой, вече е обвиняем Грозят го от 3 до 12 години затвор

НВУ ще подготвя кадри за управление на въздушното движение Атрактивната специалност е разкрита по договор между военния ВУЗ и РВД

Дават общинско жилище на вдовица без дом

Алианц заема водеща позиция в животозастраховането

По 20 000 лв. глоби за наркопроизводители

Уседналост до школото дава предимство на първолаци

Почти три години след трагедията Варненският окръжен съд реши: Три години затвор за гинеколог, причинил смъртта на бебе

Елена Йончева: Не работя за български, нито за чужди служби, премиерът Борисов би трябвало да има такава информация

Наложиха ограничения за Котленския проход Пътищата Твърдица-Елена и Сливен-Стара река - забранени за камиони

Клошарско „общежитие“ пламна на 19-ти етаж Запалена свещ е станала причина за пожара

Ледът превзема Дунав, забраниха корабоплаването (снимки)

Снимки Труд

Ледоходът в районите на Видин и Лом завзе над 70 % от Дунав и по обед във вторник корабоплаването по реката бе забранено. Всички плавателни съдове трябва спешно да се приберат в стоянки или на безопасни места, съобщиха от „Морска администрация”. От 6 януари температурите край голямата река са изключителни ниски и водата започна да замръзва. Във вторник по обед Агенцията за проучване и подържане на нивото на Дунав измери край Лом минус 9,6 градуса на въздуха и 0 градуса на водата.

Дебелината на снежната покривка край реката бе 31 см и продължаваше да вали. Силният студ и доста ниското ниво на Дунав за зимата – около 144 см, са причина за сковаването на водите от леда, коментираха моряци.

Проблем за екипажите на корабите е и липсата на навигационни знаци – част от тях са прибрани, но друга са отнесени от леда. През последните дни край Лом са хвърлили котви 7-8 кораба, секции и шлепове, които очакват обработка на товарите или нормализиране на времето.

Според разпорежданията на „Морска администрация”, за да не пострадат от леда, плавателните съдове трябва да се приберат в стоянки или на безопасни места – най-често зад островите по реката. Силата на носения по течението и нарастващ поскоянно лед е огромна и може да смачка кораб, споделят моряци.

Възрастни хора по крайбрежието разказват легендарни истории за глутници вълци и стада диви прасета, които прекосяват реката, когато замръзне напълно. А според стари рибари преди години по леда на реката са се разхождали нашенци със шейни, а някои стигали и отсреща в Румъния. Подобни пътешествия обаче са изключително опасни, защото ледът не е еднакво дебел и реката взима жертви и зимно време, предупреждават ветерани.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.