На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Ледът превзема Дунав, забраниха корабоплаването (снимки)

Снимки Труд

Ледоходът в районите на Видин и Лом завзе над 70 % от Дунав и по обед във вторник корабоплаването по реката бе забранено. Всички плавателни съдове трябва спешно да се приберат в стоянки или на безопасни места, съобщиха от „Морска администрация”. От 6 януари температурите край голямата река са изключителни ниски и водата започна да замръзва. Във вторник по обед Агенцията за проучване и подържане на нивото на Дунав измери край Лом минус 9,6 градуса на въздуха и 0 градуса на водата.

Дебелината на снежната покривка край реката бе 31 см и продължаваше да вали. Силният студ и доста ниското ниво на Дунав за зимата – около 144 см, са причина за сковаването на водите от леда, коментираха моряци.

Проблем за екипажите на корабите е и липсата на навигационни знаци – част от тях са прибрани, но друга са отнесени от леда. През последните дни край Лом са хвърлили котви 7-8 кораба, секции и шлепове, които очакват обработка на товарите или нормализиране на времето.

Според разпорежданията на „Морска администрация”, за да не пострадат от леда, плавателните съдове трябва да се приберат в стоянки или на безопасни места – най-често зад островите по реката. Силата на носения по течението и нарастващ поскоянно лед е огромна и може да смачка кораб, споделят моряци.

Възрастни хора по крайбрежието разказват легендарни истории за глутници вълци и стада диви прасета, които прекосяват реката, когато замръзне напълно. А според стари рибари преди години по леда на реката са се разхождали нашенци със шейни, а някои стигали и отсреща в Румъния. Подобни пътешествия обаче са изключително опасни, защото ледът не е еднакво дебел и реката взима жертви и зимно време, предупреждават ветерани.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.