Земетресение със сила 5.2 по Рихтер разтърси Япония

Съдът гледа мярката за неотклонение на собственика на кучетата, убили човек

Лошото време в Европа взе жертви

Започва приемът на документи за класиране на кандидат-студентите в СУ

Евакуираха летището в Кишинев заради сигнал за бомба

Пуснаха тока в Латинска Америка след срива в електроенергийната система

Експерти обсъдиха използването на финансови инструменти в проекти за ВиК инфраструктура

Приключиха протестите на жълтите жилетки във Франция

Алексис Ципрас предупреди Турция, че ще наложи санкции, ако се потвърдят сондажите за газ край Кипър

Седмокласниците се явяват на матура по БЕЛ

Изтеглете безплатното приложение „Европейски път – Монтана“

На 17 юни 2019 да почерпят

Кианит ни пази от магии Камъкът на истината

Самолет от Милано кацна аварийно в Москва

САЩ разглеждат всички варианти за отговор на Иран

Лекарите не докладват нежеланите реакции от ваксините

Проф. д-р Тодор Кантарджиев, иректор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология

Лекарите нямат практика да докладват нежеланите реакции след поставяне на ваксините. Това каза професор Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология, по БНР.  Според докладите на районните здравни инспекции над 90% от децата са ваксинирани, но има случаи, в които не се откриват антитела в кръвта им, добави той.

„Обобщават се докладите на районните здравни инспекции колко ваксини са поставени и обикновено са едни задоволителни цифри – над 90%, което е много успокояващо, но когато се вземе кръв на деца и се търсят антителата, за да се докаже по безспорен научнообоснован начин дали са ваксинирани, положението се оказва малко по-друго. На две деца от Пазарджик, които имат записана ваксина, не се доказват антителата към трите вирусни инфекции. Това значи, че тази ваксина не е поставена“, обясни специалистът.

Проф. Кантарджиев посочи, че ваксините са особен вид лекарства, но като всички лекарства и при тях има странични и нежелани действия. Ваксината предизвиква антигенно дразнене, организмът образува имунен отговор, което значи при някои от имунизираните ще се появят нежелани реакции, каза той.

„Страничните нежелани реакции по закон в нашата страна се описват от лекарите и трябва да бъдат докладвани на три места: в Националния център по заразни и паразитни болести, в Изпълнителната агенция по лекарствата и във фирмата-производител на дадената ваксина“, посочи Кантарджиев.

Всяка година Центърът изготвя доклад за имунизационното състояние на нацията, който включва броят поставени ваксини, и какви странични нежелани реакции са докладвани. Той даде за пример 2016-а година и ваксината за морбили, паротит и рубеола, за която са описани само две нежелани реакции:

„За мен това е силно намалена цифра. То значи, че лекарите нямат практиката да докладват нежеланите реакции, а трябва да се докладват. Защото когато лекари – привърженици на антиимунизационните движения, кажат: „Ах, колко реакции съм наблюдавал“, аз го питам простичко: „Колко си докладвал?“ – „Ами, не съм докладвал“.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Не докладват! Докладват, коя ваксина и как действа, правят докторати, издигат се…
    Всичко човешко има край, само божественото е вечно. Чакайте възмездие, агенти в бяло!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.