4-годишно дете е в болница след тежка катастрофа край Враца

Министър Валентин Радев: До всяка дупка няма да има полицай

Българо-турската камара със семинари в Турция Инвеститори питат за парцели, цени на ток, газ и заплати у нас

Световни експерти по информационна сигурност пристигат в България за международна конференция “Предизвикателства в кибер сигурността“

Прокуратурата: Няма престъпно деяние при потопа в кв. Аспарухово Обвинението протестира решение на съда за доразследване на делото

Автобус се хлъзна и премаза крака на студентка

Ангелкова: Документите за категоризация и прекатегоризация ще се подават и по електронен път

Бъди студент в Холандия за един ден! Събитието ще се състои на 24-ти март от 11:00 до 16:00 в Хотел Хилтън.

Легендарният „Непознат Райко Алексиев” В галерия „София” на Столичната библиотека се откри документалната изложба

Тир и лека кола се удариха на пътя Русе – Бяла

Съдят шофьор, седнал зад волана с близо 3 промила алкохол

Столетна вестникопродавница, възродена с помощта на „Труд”, откриват в Лом

Стрелба е открита в училище в американския щат Мериленд

Спешни мерки срещу задръстванията от ремонтите във Варна Пътни полицаи ще регулират движението в пиковите часове

Вижте как трошат “Ферари” за над 400 000 лева в автоморга (ВИДЕО)

Лекарите не докладват нежеланите реакции от ваксините

Проф. д-р Тодор Кантарджиев

Лекарите нямат практика да докладват нежеланите реакции след поставяне на ваксините. Това каза професор Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология, по БНР.  Според докладите на районните здравни инспекции над 90% от децата са ваксинирани, но има случаи, в които не се откриват антитела в кръвта им, добави той.

“Обобщават се докладите на районните здравни инспекции колко ваксини са поставени и обикновено са едни задоволителни цифри – над 90%, което е много успокояващо, но когато се вземе кръв на деца и се търсят антителата, за да се докаже по безспорен научнообоснован начин дали са ваксинирани, положението се оказва малко по-друго. На две деца от Пазарджик, които имат записана ваксина, не се доказват антителата към трите вирусни инфекции. Това значи, че тази ваксина не е поставена”, обясни специалистът.

Проф. Кантарджиев посочи, че ваксините са особен вид лекарства, но като всички лекарства и при тях има странични и нежелани действия. Ваксината предизвиква антигенно дразнене, организмът образува имунен отговор, което значи при някои от имунизираните ще се появят нежелани реакции, каза той.

“Страничните нежелани реакции по закон в нашата страна се описват от лекарите и трябва да бъдат докладвани на три места: в Националния център по заразни и паразитни болести, в Изпълнителната агенция по лекарствата и във фирмата-производител на дадената ваксина”, посочи Кантарджиев.

Всяка година Центърът изготвя доклад за имунизационното състояние на нацията, който включва броят поставени ваксини, и какви странични нежелани реакции са докладвани. Той даде за пример 2016-а година и ваксината за морбили, паротит и рубеола, за която са описани само две нежелани реакции:

“За мен това е силно намалена цифра. То значи, че лекарите нямат практиката да докладват нежеланите реакции, а трябва да се докладват. Защото когато лекари – привърженици на антиимунизационните движения, кажат: „Ах, колко реакции съм наблюдавал“, аз го питам простичко: „Колко си докладвал?“ – „Ами, не съм докладвал”.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Не докладват! Докладват, коя ваксина и как действа, правят докторати, издигат се…
    Всичко човешко има край, само божественото е вечно. Чакайте възмездие, агенти в бяло!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.