Лекарите не докладват нежеланите реакции от ваксините

Проф. д-р Тодор Кантарджиев, иректор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология

Лекарите нямат практика да докладват нежеланите реакции след поставяне на ваксините. Това каза професор Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология, по БНР.  Според докладите на районните здравни инспекции над 90% от децата са ваксинирани, но има случаи, в които не се откриват антитела в кръвта им, добави той.

"Обобщават се докладите на районните здравни инспекции колко ваксини са поставени и обикновено са едни задоволителни цифри - над 90%, което е много успокояващо, но когато се вземе кръв на деца и се търсят антителата, за да се докаже по безспорен научнообоснован начин дали са ваксинирани, положението се оказва малко по-друго. На две деца от Пазарджик, които имат записана ваксина, не се доказват антителата към трите вирусни инфекции. Това значи, че тази ваксина не е поставена", обясни специалистът.

Проф. Кантарджиев посочи, че ваксините са особен вид лекарства, но като всички лекарства и при тях има странични и нежелани действия. Ваксината предизвиква антигенно дразнене, организмът образува имунен отговор, което значи при някои от имунизираните ще се появят нежелани реакции, каза той.

"Страничните нежелани реакции по закон в нашата страна се описват от лекарите и трябва да бъдат докладвани на три места: в Националния център по заразни и паразитни болести, в Изпълнителната агенция по лекарствата и във фирмата-производител на дадената ваксина", посочи Кантарджиев.

Всяка година Центърът изготвя доклад за имунизационното състояние на нацията, който включва броят поставени ваксини, и какви странични нежелани реакции са докладвани. Той даде за пример 2016-а година и ваксината за морбили, паротит и рубеола, за която са описани само две нежелани реакции:

"За мен това е силно намалена цифра. То значи, че лекарите нямат практиката да докладват нежеланите реакции, а трябва да се докладват. Защото когато лекари – привърженици на антиимунизационните движения, кажат: „Ах, колко реакции съм наблюдавал“, аз го питам простичко: „Колко си докладвал?“ - „Ами, не съм докладвал".

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве