Лекарите от "Шейново" излизат на протест

Таня Андреева

Д-р Гагова поне месец няма да може да си изпълнява задълженията

Белите престилки излизат на улицата. Лекарите от болница „Шейново” утре ще протестират, Българският лекарски съюз ги подкрепя. Това съобщи в предаването „Лице в лице” по БТВ д-р Таня Андреева, която е била на смяна заедно с пребитата д-р Албена Гагова.

Д-р Андреева припомни, че през 2013 г. беше криминализирано нападението над лекари. От тогава до момента са единични случаите на осъдените за посегателства над медици, а нападението над лекари е ежедневие.

„Те минават просто като новина в новинарските емисии и след 3 дни всички са забравили. Има случаи, в които лекарите повече не могат да продължат да изпълняват професията си, защото са с увредени очи, счупени ръце и т.н.”, заяви Таня Андреева.

Д-р Гагова също поне месец няма да може да си изпълнява задълженията, тя е лекар, който има много пациенти и какво се случва с тях през това време, попита д-р Андреева оцени като по-добре фактът, че голяма част от събитията се губят на пострадалата лекарка.

„За всички е шок, че това се случи на нашата болница. Това е нещо незабравимо – да видиш едно обезобразено лице на лекар, който е изпълнил задълженията си. Когато я видях, не мога да ви опиша как се почувствах. Никой човек не може да приеме подобна гледка. Заедно с колегите от спешна помощ отидохме в ИСУЛ. Това, което се установи, не е най-лошото. Остава само счупеният нос, множеството наранявания по лицето и разкъсаната  устна. Беше страшно, но още по-страшното е, че насилникът е избягал от мястото и я е оставил пребита и в безсъзнание. Нямам определение за такъв човек. Всичко, което може да се каже, би било малко на фона на това, което намерихме”, каза още д-р Андреева.

„Лекарите все повече се обединяват и все повече излизат единни от тези ситуация, твърдо решени повече да не го допускат”. Всички, колеги, с които говорих тези дни, казаха, че това вече е нетърпимо. Очевидно е, че трябва да се излезе на улицата, на протест,защото се превърна в някаква традиция да се обръща внимание, ако има протест.

Не може да се пребиват лекари, учители, беззащитни хора, деца, както беше последният случай в Асеновград. Това е болест на обществото, това е тежък проблем на обществото".

Припомняме, че д-р Гагова пострада на работното си място от баща, който настоявал да получи плацентата на новороденото си бебе.

 

 

Коментари

Задължително поле