Лекари в Румъния протестират срещу ниските си заплати

В румънските болници днес започна безсрочна обща стачка с искания за по-добро заплащане и по-добри условия на работа, съобщи агенция "Аджерпрес", цитирана от БТВ.

Федерацията на здравните работници "Санитас", която организира протеста, съобщи, че в стачката участват над 82 хиляди лекари и здравни работници в цялата страна. На работните си места остават една трета от персонала, за да продължат да оказват неотложна медицинска помощ, съобщи заместник председателят на федерацията Мариус Сепи.

"Санитас" представлява интересите на около 100 хиляди здравни работници в Румъния. Те протестират срещу ниските си заплати и недобрите условия на работа. Преговорите с правителството до момента не са дали резултати.

Сепи каза, че ако исканията на протестиращите не бъдат приети на пленарно заседание на парламента утре, стачкуващите ще започнат протести пред законодателния орган. Днешната стачка е последният етап от различни акции на протеста на "Санитас", които се провеждат от септември пред министерствата на труда, на финансите и на здравеопазването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа