На 24 август 2019 да почерпят

„Лудогорец“ втори по шутове в Лига Европа

Г-7 в очакване на нов трус от Тръмп Срещата на най-развитите икономики започва утре

Шест членки на ЕС приемат 356 мигранти от кораб до Малта

Космическа сянка тегне над местните избори Ретроградният Меркурий залага капан, сочи прогнозата на астролога Светлана Тилкова - Алена

Пожар избухна на ферибот в Индонезия, трима загинаха

Ердоган се чул по телефона с Путин, ще посети Русия на 27 август

Бразилия няма пари да се справи с пожарите в Амазония

Бурак Дениз остана на сухо

Авантаджии с палатки превзеха плажа на Крапец Румънци отдават незаконно каравани под наем на пясъка, български “еколози” ползват гората за тоалетна

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Китай с нови мита за внос на американски стоки, Тръмп обеща отговор

Борис Джонсън: Ще връщаме обратно мигранти, които прекосяват Ламанша незаконно

Голям пожар гори до село Бегово Засега няма опасност за населението

Крадците на данни от НАП опитвали да заметат следите си Файл, изтрит от Кристиян, напълно идентичен с получен в редакцията на “Капитал”

Лекари и технолози предупреждават: Домашната ракия може да ви убие

Всеки пети в токсикологията натровен от нелегален алкохол
Спиртните напитки, произведени от нелицензирани производители и казани, са силно токсични

Спиртните напитки, произведени от нелицензирани производители и казани, са силно токсични, вредни за здравето и в нередки случаи водят до смърт. Това предупреждават токсиколози, лекари и технолози в сезона за варене на ракия, когато започват главоломно да растат случаите на отравяния с изключително опасния метилов алкохол.

Смъртността от натравяния с ракия, купена като „домашна”, най-често от пазара, край пътя, от кварталния магазин, в кръчмата или директно от някой селски казанджия, е толкова висока, че се равнява на смъртността от пътно-транспортни произшествия, показват редица изследвания. Метиловият алкохол е свръхтоксичен, дори употребата на едва 10 мл. може да доведе до трайна загуба на зрението на консуматора.

„Колкото и опитен да е нелегалният производител, алкохолът, който ви предлага е силно токсичен. Това е така, защото казаните няма т. нар. степен на разделяне, която да успее да отдели в максимална степен метиловия спирт и по-тежките ферментационни алкохоли, които имат наркотично и нервотоксично действие”, обяснява проф. Марин Маринов, специалист по технология на високоалкохолните напитки.

Той допълва, че факторите при домашния алкохол, които водят до смърт, са няколко – лошите хигиенни условия на казаните, неотделянето на костилките, изгнилите плодове, които се влагат, и невъзможността да се отдели метанолът.

Старите казани, преправяни от използвани бойлери, които не са почистени добре или са обработени със силно токсични препарати, водят до натравяне. Варенето на плодовете заедно с костилките пренася циановодородна киселина, която води до смърт – блокира дишането и убива за часове. Влагането на изгнили плодове, стари компоти и сладка в ракията, за да излезе продуктът максимално евтин за производителя, предизвиква отделянето на опасно количество метанол. Често не се премахва и т.нар. „първак”, който отново е с висока концентрация на метанол. Напитката се превръща в отрова. И всичко това, за съжаление, е подкрепено със статистика – близо 20% от хората, попаднали в отделенията по токсикология са постъпили след употребата на „домашен”, нелицензиран алкохол.

Казанджиите често дори не подозират за опасностите, които ракията им крие, твърди Галя Михайлова, ръководител на Изпитвателната лаборатория към Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки. Нейният опит категорично показва, че собствениците на казани определят като единствен рисков фактор метиловия алкохол, който някои от тях се опитват да изчистят чрез повторно преваряване. Лабораторните проби, които такива казани носят за изследване, обаче показват, че в ракията им има още естери, алдехиди, циановодородна киселина, тежки метали и опасни висши алкохоли.

Особено опасна е циановодородната киселина, която се среща най-често при плодовите ракии – от сливи, кайсии, праскови, които се изваряват с костилките. Естерите като етилацетат пък са по-вредни и от метанола. Неведнъж в лабораторията са постъпвали проби на домашна ракия с рекордните 20 000 г/хл естери, които превръщат питието в отрова. Казаните се ремонтират със странни материали, използват се и отровни химически лепила. Загорелите казани също се обработват и чистят с химикали, което крие огромен риск от натравяне. Има и редица случаи, когато пресипват изварената ракия в съдове, в които преди това са се съхранявали отровни материали.

Именно за това всяка зима в сезона за варене на ракия лекарите алармират „Пазете се!”. Не се доверявайте лекомислено на прехвалени от уста на уста съмнителни алкохолни напитки в пластмаса, които не са под контрол на държавните органи. Етикетът „домашно” невинаги означава качествено и истинско. Незаконните казани нарастват, а с тях и продажбата на нелегален и опасен алкохол вече не само по сергиите на пазарите, а и в големи хотели, предлагащи all inclusive, където напитките се наливат от туби под масите. Всички помним десетките смъртни случаи, с които бе почернено началото на 2016 година. От декември до март черната статистика растеше и консуматорите на този фалшив „домашен” алкохол така и не разбраха, че той може да коства живота им. Кризата и масовото безпаричие накараха българина да употребява нелегален евтин алкохол, което в случая граничи с бавна смърт. Тя може да ни срещне както у дома, така и след употреба на евтина нелегална пърцуца в заведение.

Как да познаем опасната домошарка

Отровната ракия може да бъде разпозната по липсата на етикет, въпреки че все повече нелегални казанджии започнаха да лепят етикети за “произход” с надписи “Домашно производство”, “Произведено в България”, “Традиционна българска”. Факт е, че тази отровна ракия няма как да има бандерол, който е единствената ни гаранция за качество, категорични са токсиколозите. Във всяка ракия без бандерол, независимо с какви етикети или в каква опаковка се търгува тя, има реална опасност за нашия живот.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

  1. Писано е по поръчка на големите производители, в България от векове се е варила ракия и аз поне не съм чул досега някой да е умрял от истинска пак казвам истинска домашна ракия.

  2. Много голямо значение му отдавате на този бандерол, брейиииии!!!
    Днес всеки може да си напечати бандероли. Истината е, че домашната ракия е много по-добра от купешките ментаци, които не са нищо повече от етилов спирт, дестилирана вода и есенция. Хората просто трябва да си знаят дилъра, това е. А статията, че е поръчкова, поръчкова е. Единственото ценно в нея е съветът, хората да внимават в заведенията какво консумират.

  3. Айде Пещерска и Карнобатска пак почнаха с платените статии срещу домашния алкохол.
    А защо няма статия на темата за етиловия спирт от Катуница с който се правят 90% от алкохолните напитки в България и в който няма нито едно зърно грозде или какъвто и да е плод а?!

  4. Няма да пиеМ 38 градусова КУПЕШКА ШЛЬОКАВИЦА.

  5. 10 века са минали преди да измислят бандеролите за спокойствието на народа.

  6. Аз съм бираджия,но 4увал съм от доста хора,4е ракията когато излезе от казана,трябва да се из4ака 40 дни,след 40-я ден вкуса е бил естествен.

  7. Един вид:не пийте повече домашна ракия,а купувайте от съмнителната от магазините.Точно така искат търговците.Но ние консуматорите искаме да пием качествена,чиста,без отровна химия ракия!Няма да ме заблудите!Имам си познати хора-производители на прекрасна ракия и купувам от тях.До сега нещастни случаи не е имало.И ще продължавам да употребявам само домашна ракия.Статията не успя да ми въздейства по никакъв начин.

  8. Ако дедите на автора са пили домашнярка – НЯМА ПРАВО ДА ГОВОРИ ПРОТИВ НЕЯ! Освен, ако не му плащат за пропагандата на купешката. Но тогава същият е просто п-о-д-л-о-г-а!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.