Лекари от Горна Оряховица спасиха пребит мъж

Сложна животоспасяваща операция бе извършена в МБАЛ „Свети Иван Рилски” в Горна Оряховица. 68-годишен пациент от горноорховското село Първомайци бил докаран в болницата на 3 ноември с опасност за живота след битова свада, завършила с побой. Мъжът бил ритан в корема, вследствие на което получил разкъсване на чернодробни връзки и голям кръвоизлив в корема. След като бил приет по спешност в горнооряховската болница, веднага бил закаран в операционната зала.

„Наложи се спешно отваряне на корема, пациентът беше с опасност за живота най-вече заради голямата кръвозагуба и неспиращото кървене. Той се оказа с оперирана сърдечна клапа и бе на терапия с противосъсирващи медикаменти", обясни д-р Елиас Хадад, който е единият от хирурзите, извършили интервенцията.

Д-р Димитър Макавеев, началник на Хирургичното отделение, който също е бил в екипа пък добави, че в корема на пациента се били излели близо 2 л кръв, имало огромни съсиреци и десетсантиметров хематом.

Сложността на интервенцията се дължала на състоянието на пациента, който се поддържал с противосъсирващите лекарства, които разреждат кръвта, което усилвало кървенето. „Благодарение на бързия рефлекс на целия екип, на спешно доставените кръвни продукти- кръв и плазма от по-рядката АВ - група от болницата във Велико Търново, успяхме да овладеем ситуацията. Операцията продължи над 2 часа", коментира още д-р Макавеев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България