Лекари от общински болници искат целева субсидия от 30 млн. лева

Медиците готвят протест на 15 януари

Лекари и медицински сестри от 40 общински болници ще излязат на едночасов протест пред лечебните заведения на 15 януари. Това решение взеха във вторник на заседание УС на Сдружението на общинските болници в България и ръководството на БЛС. Съвместното заседание се проведе в болницата в Севлиево.

Три са исканията, които поставят от малките болници, заяви д-р Неделчо Тотев, председател на сдружението.

„Искаме първо, да се осигури целевата субсидия, за която от два месеца настояваме в размер на 30 милиона, за да се подпомогне и да се стабилизира общинското здравеопазване. Второ ни искане е да се изплати надлимитната дейност, която възлиза за последните две години на 5 милиона", заяви д-р Тотев.

Той допълни, че от сдружението настояват и да се актуализират цените на клиничните пътеки, които са приоритет на областните и на общинските болници, най- вече „малките“ пътеки, свързани с ежедневната патология.

По време на срещата д-р Владимир Грозев, председател на БЛС, също подчерта нуждата от допълнително субсидиране на общинското здравеопазване.

„Имам изключително притеснение във връзка с краха на цялата система. И трябва да стане ясно - в момента, в който не се подпомогнат общинските болници по един или друг начин с тези 30 млн. целева субсидия, ако не се случи това в следващите няколко месеца, няма да има на кого да се дадат тези 30 милиона, защото просто ще рухнат!“, категоричен е д-р Грозев.

По думите му това ще е фатално, тъй като пациентите на малките болници едва ли ще могат да бъдат поети от областните или университетските центрове

От съсловните организации допълниха, че протестът е насрочен за 15 януари между 12 и 13 часа. Тогава, желаещите да се включат в него лекари и медицински сестри ще излязат символично пред стационарите.

„Протестът ни не е деструктивен, а за диалог, искаме действително да се обърне внимание на общинското здравеопазване, за да започне то да се реформира", каза още д-р Тотев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България