На 18 юни 2019 да почерпят

Макрон призова за диалог с Иран и призова Техеран към търпение

Българският език е петият по популярност в „дарк нет“

Премиерът Борисов е провел телефонен разговор с генералния секретар на ООН Двамата са обсъдили борбата с климатичните промени и опазването на околната среда

Мъжете съжаляват за пропуснат секс, жените – за случил се

Масов бой пред Съдебната палата в центъра на София

Ядрените сили с по-модерни арсенали Москва разполага с 6500 срещу 6185 за САЩ

Част от черешите в Сливенско остават необрани заради ниски изкупни цени

Френски милиардер купи аукционната къща на Sotheby’s

Най-голям ръст при заемите до 250 хил. лв.

Суперкомпютър като на НАСА догодина в България (обзор) Технологията ще бъде използвана в медицината, фармацевтиката, автомобилната индустрия, строителството, от климатолози, спецслужби и др.

Могерини: Доверието в ЕС ще пострада, ако не започнем преговори с Македония и Албания

Бившият египетски президент Мохамед Морси почина в съда

Деница Златева: Не съм очаквала такава буря заради оставката на Нинова

Няма македонска нация преди 1944 г. Гоце Делчев в писмата си пише, че е българин

Лекари от „Пирогов” консултират пациенти виртуално Медици от столичната спешна болница ще съдействат 24 часа в реално време на колегите си от страната

Столичната УМБАЛСМ „Пирогов” и МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски” в Кърджали осъществиха първата видеовръзка в реално време за консултация на пациент.

Телемедицината вече е факт и в България

Системата се въвежда пилотно за детско здравеопазване

Първата виртуална връзка в България за консултиране на пациент в реално време от специалисти от друго населено място – т.нар. телемедицина, вече е факт. Тя беше осъществена между УМБАЛСМ „Пирогов” и МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски” в Кърджали. МБАЛ „Югозападна” в Сандански пък е първото лечебно заведение след най-голямата спешна болница у нас, което разполага с изцяло изградена система за видеовръзка.

Услугата е напълно безплатна за пациентите. Идеята на „Пирогов” е да създаде мрежа от междуболнична комуникация, в която дежурни специалисти от столичната лечебница да оказват 24-часова подкрепа на свои колеги от страната.

Иновативният метод дава възможност за бърз трафик на данни между лечебните заведения без да се налага пациентът да бъде транспортиран. Ще могат да се изпращат различни изследвания на болния до специалисти от друга болница, да се провежда видеоразговор за диагностика и обсъждане на случаи.

Иновативната технология дава възможност за бърз трафик на данни между лечебните заведения без да се налага пациентът да бъде транспортиран.

Засега телемедицината се въвежда за детското здравеопазване, за образни, ехографски, клинични и лабораторни изследвания, но при нужда ще се използва и за възрастни пациенти. За да компенсира недостига на педиатри в различни населени места, „Пирогов”, в която работят всякакви специалисти за лечението на малките пациенти, е изграден кол център. В него медици денонощно ще помагат с по 12-часови дежурства, за да поддържат връзка с колегите си.

„Това е част от телемедицината и конферентната връзка, при която ще има и образ, който ще показва какво се случва в двете болници в реално време, ще даде увереност и на колегите в Сандански, и на пациентите. Когато се познават помежду си лекарите и екипите от двете болници, тогава е по-лесна комуникацията. Телемедицината ще е началото на дигитализацията на медицината в България. Идеята е да вкараме новите технологии в помощ на нашите пациенти”, каза директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

Той увери, че в рамките на 2-3 минути лекарите от МБАЛ „Югозападна болница” ще могат да влязат в комуникация с колегите си в София, тъй като ще разполагат с постоянна конферентна връзка. „Например – влиза чуждо тяло в дихателните пътища на едно дете в Сандански, но колегите тук нямат съответната техника и не могат да реагират. Те ще могат да се консултират с нашите медици, които ще преценят дали екип да тръгне към Сандански, или пък състоянието на пациента позволява той да бъде транспортиран до София. Винаги, когато имат затруднение лекарите в Сандански, и не се чувстват уверени, че лечението върви в правилна посока, ще могат да се консултират с медиците в „Пирогов”, увери проф. Балтов.

Д-р Асен Меджидиев, завеждащ УНГ отделение и създател на Национална Програма „Детско здраве-Пирогов” също подчерта, че телемедицината ще гарантира видеовръзката между „Пирогов” и Югозападната болница, и ще е от полза и за лекари, и за пациенти. „Искаме такива кол центрове да изградим в повечето градове, ако има интерес от съответните здравни заведения”, допълни той. Болницата във Видин също проявява интерес към новата система и има желание да се включи към нея, обясниха пред „Труд” от „Пирогов”.

Повод демонстрацията на първата телемедицинска връзка да стане в Кърджали, бе посещението в МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски” на различни специалисти от „Пирогов”, които прегледаха безплатно стотици деца. Обсъден беше реален медицински случай с придружаващите го изследвания, за да се изпробва камера за директно наблюдение на пациента. Камерата е с изключително висока резолюция и предава образ с високо качество.

 

Национална програма

480 малчугани получиха специализирани прегледи

Има недостиг на педиатри

В България има недостиг на педиатри, а специалности като детска хирургия, детска урология, детски изгаряния, детска травматология са малко застъпени, посочи шефът на „Пирогов” проф. Асен Балтов. Това е причината за разработването на Национална Програма „Детско здраве-Пирогов”, по която 480 деца от Кърджали и областта бяха прегледани в Деня на детето – 1 юни.

Консултациите обаче се е наложило да бъдат продължени като времетраене, за да може всички желаещи да се възползват от тях. Първоначално записаните деца са били много по-малко, но интересът към високоспециализираните профилактични прегледи е бил огромен. Така, въпреки че официалният списък е обхващал 260 деца, реално екипът от лекари е прегледал 480 деца. Специалистите, реализирали профилактичните прегледи, са в състав: д-р Асен Меджидиев – завеждащ УНГ отделение и създател на Национална Програма „Детско здраве-Пирогов”, проф. Николай Габровски – неврохирургия, д-р Ирина Ботева – УНГ, д-р Явор Пукалски и д-р Шеип Панев- травматология. д-р Янко Пъхнев -хирургия, д-р Мария Праматарова – офталмология, д-р Стоян Пеев – урология, д-р Галина Тодорова – кардиология, д-р Ваня Страхинова – образна диагностика и д-р Илиян Томов – анестезиолог.

 

Диагностична дейност

Кол центърът ще се ползва и при спешни случаи

Важно е разкриването на повече такива центрове

Идеята е да се създаде мрежа от междуболнична комуникация, в която дежурни специалисти да оказват 24-часова подкрепа на свои колеги от страната.

„Целта е да осигурим бърза диагностична дейност. По този начин 24 часа в денонощието болницата в Сандански ще разполага с тази комуникация и връзка с нас”. Така коментира въвеждането на телемедицинска връзка с болницата в Сандански директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов. По думите му е много важно да се разкриват подобни центрове първо за малките пациенти.

„Разбира се, това не означава, че когато има спешен случай с възрастни пациенти, кол центърът няма да се ползва за оказване на помощ”, допълни той.

Кметът на община Сандански – Кирил Котев, подчерта, че в МБАЛ „Югозападна болница” е изградена такава система, при която при получени резултати, било в Сандански, било в Петрич, в реално време те се получават при всеки един лекар. „Искаме тази връзка да я направим и с „Пирогов”. Така ще можем да реагираме дори при липса на наш лекар, но при наличие на рентгенова снимка на наш пациент. Ако няма рентгенолог тук, ще ползваме услугите на „Пирогов” и в реално време ще получим информация за пациента, за да се вземе правилно решение за неговото лечение”, каза още той.

От 20-те години на XX век

Радиодоктор предшества видеовръзката

У нас началото е свързано с авиационната медицина

Идеята за телемедицина се ражда през 20-те години на XX век, когато статия в „Radio News” в САЩ съобщава за лекар, който е прегледал пациент и изпртил резултатите му по радиото.

В модерния си вид телемедицината започва да се създава през 60-те години, за да обслужва военните и космическите технологии. Подобна е ситуацията и в България, където такава радиовръзка за пръв път е въведена за нуждите на авиационната медицина. От 70-те години вече се говори за телевизионна връзка за консултации, а през 1974 година терминът телемедицина е официално въведен в медицинските речници.
Съвременната система за виртуална консултация на „Пирогов” е разработена с помощта на IT-специалиста Владимир Йосифов. Тя позволява при нужда дежурният лекар да се свърже със свой колега за консултиране на специалисти от друга болница и за прехвърляне на лабораторни изследвания, скенер, снимки и др.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. със any disk и TeamViewer 14 професионални това в ел масри дкц вече го правим със хемодиализата и консулт със специалисти на телефоните от 1 година

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.