Лекари от ТЕЛК и хора с увреждания готвят общ протест

Лекарите от трудово-експертните комисии са готови да се включат в протест заради подготвяната реформа в областта на медицинската експертиза.

Организациите на хората с увреждания ще протестират в началото на април, ако дотогава държавата не даде знак, че е готова да преработи концепцията за експертиза на работоспособността. Документът е внесен в парламента без съгласието на засегнатите, съобщи БНР.

Концепцията за експертиза на работоспособността задава въпроси без отговор, казва Адрияна Стефанова от центъра за психологически изследвания.  "Например, лице, което придобие трайно увреждане и изпълнява същата работа, дали ще получава инвалидна пенсия", попита тя.

Ако тази концепция бъде приета, в протеста ще се включат и лекарите от ТЕЛК, каза доктор Боряна Холевич, председател на сдружението им в София, защото е нередно при оценка на работоспособността да се оценява само едно от заболяванията на човека.

"Смятам, че това е меко казано безумие. Ами ако човека е с един тежък инсулинозависим диабет с всичките усложнения на диабета и същевременно е раково болен. На кое заболяване да получи процент и подкрепа, коментира той.

Разделянето на медицинската от трудовата експертиза също е проблем, посочва доктор Холевич:

"Лицето се явява на лекарска комисия. Определя се определен процент вид и степен на увреждане, след което лекари по трудова медицина, забележете, които никога не са прегледали болен, ще оценяват работоспособността".

По време на протеста хората с увреждания ще връчат протестна нота на правителството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве