Лекари подгониха туберколозата в ромските махали

роми

Медици от болница в Монтана влизат в ромски квартали на региона, за да преглеждат обитателите им за туберкулоза. В тубдиспандера в МБАЛ – Монтана пък от 5 до 9 декември ще има „Седмица на отворени врати” с безплатни прегледи за туберкулоза, съобщи д-р Цветан Петров от Отделението по пневмология и фтизиатрия.

Със съдействието на кметовете лекарите ще преглеждат по график с флурограф жителите на ромските квартали в Монтана, Берковица, Вършец и Долни Цибър. „Не си мислете, че от туберкулоза боледуват само социално слаби или хора малцинства. Това е инфекциозно заболяване, което може да засегне всеки, който няма достатъчен имунитет. Имали сме и болни лекари, и адвокати”, заяви д-р Петров. За прегледите не се изисква направление от личен лекар.

Превенцията и лечението на „жълтата гостенка” са напълно безплатни за всеки пациент, независимо има или няма здравни осигуровки, уточниха медиците. Разходите се поемат по Програма на Глобалния фонд за борба с туберкулоза, малария и СПИН до 2018 г. За болните от туберкулоза освен безплатно лечение, се полагат лекарства и по 90 лева за храна за три месеца след изписването от отделението, ако са социално слаби. За поразените от по-тежката мултирезистентна туберкулоза се финансира 2 - годишно лечение.

По данни на медиците Монтана бележи напредък в справянето с болестта. През тази година са открити нови 28 болни, а през 2015 г.те са били 43-ма. Половината от откритите през тази година нови пациенти идват от Германия и Италия, където са били на работа и не са се лекували, коментираха лекарите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони