Лекари спасиха шестима с безкръвни сърдечносъдови интервенции

Екип от интервенционални кардиолози, кардиохирурзи и анестезиолози от УМБАЛ "Св. Марина"-Варна извърши безкръвни интервенции за смяна на аортна клапа на нови шестима пациенти.

"Щадящата сърдечносъдова процедура се прилага при стеноза на аортната клапа и е животоспасяващо лечение за болните, при които отворената сърдечна хирургия е свързана с висок риск", обясни инвазивният кардиолог д-р Веселин Вълков.

Модерният метод се прилага в болницата от няколко месеца, като до момента чрез него е спасен живота на 39 пациенти. Първите минимално инвазивни интервенции бяха извършени съвместно с водещия в света немски кардиолог проф. д-р Карл Щангл от берлинската университетска болница "Шарите", с която варненската болница си сътрудничи от 2012 г., припомниха от "Св. Марина".

В световен мащаб методът успешно се прилага от 2007 г. и вече е много популярен в развитите страни. Най-често безкръвната смяна на аортна клапа се извършва на хора над 70 г. с множество съпътстващи заболявания. Предимствата са изключително бързото възстановяване и възможността пациентите да водят нормален начин на живот след имплантирането на аортната клапа.

"Обичайният начин за лечение на това заболяване е кардиохирургична операция, при която се отваря гръдният кош, спира се сърцето, клампира се аортата и хирургът сменя клапата. Манипулацията, която ние извършваме, като резултат е същата. Разликата е в това, че клапата се сменя транскатетърно, с достъп през бедрената артерия. Може дори да не се налага обща анестезия. След няколко часа болният е на крака и се изписва след 3-5 дни", поясни д-р Вълков.

Процедурата се поема напълно от здравната каса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България