Лекари спасиха 3-месечно бебе с увреден ларинкс

Екип от варненската УМБАЛ "Св. Марина" спаси 3-месечно момченце с вродена тежка малформация на ларинкса.

Сложната ендоскопска операция на невръстния пациент се наложила, тъй като деформацията затруднявала съня, храненето и дори нормалното му дишане. Интервенцията била извършена на 11 ноември с ултразвукови микроножици по оригинална методика, разработена от доц. д-р Николай Сапунджиев от клиниката по УНГ. Тя гарантира високо ниво на безопасност и бързо възстановяване на пациента, заради което вече е обект на интерес от страна на специалисти от чужбина, съобщиха от болницата.

Там успешно прилагат методиката за различни операции на уши, нос, гърло, глава и шия, но най-доброто доказателство за предимствата й била интервенцията на малкия Виктор.

"Ултразвуковите микроножици ни позволиха спокойно да оперираме безкръвно ларинкса, който е с размерите на гумичка на молив. Детето възстанови нормалното си дишане веднага и през следващите дни нямаше абсолютно никакви проблеми", коментира доц. Сапунджиев.

11 дни след сложната операция, благодарение на грижите на екипа от педиатри, оториноларинголози и анестезиолози Виктор вече е здрав и си е у дома.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве