Цачева: Договорът за гривни на затворниците е в процес на изпълнение

Арестуваха 38-годишен мъж за приготвяне на метамфетамин в Симеоновград

Борисов за срещата с Ердоган във Варна: Голямо доверие от ЕС и огромна отговорност за България Тереза Мей обвинила Русия с "висока степен на вероятност" за случая "Сергей Скрипал"

Каракачанов за срещата Турция – ЕС във Варна: България може да бъде много сериозен фактор за решаване на проблемите на Балканите

Социалният министър: Новата концепция за хората с увреждания няма за цел да отнема права

Повдигнаха обвинение на търновец за притежание на 260 порнографски файла с непълнолетни

Катастрофа затвори Ришкия проход, двама души са ранени

Откриха 102 ампули морфин в склад в Търново

Заловиха двама непълнолетни, извършили 7 кражби за броени дни Момчетата обирали автомобили в Горна Оряховица и Лясковец

Над 150 кита бяха открити заседнали на плаж в Австралия

Още няколко страни от ЕС обмислят изгонването на руски дипломати

Сцепление в снега без 4х4 Новият SUV се представя солидно, макар че не разполага с двойно предаване

Срещата на върха ЕС – Турция във Варна ще се състои

Ограничено е движението през проходите “Рожен” и “Превала”

Министър Ангелкова: Ще имаме удължаване на зимния сезон

Лекарската колегия в Търново иска от БЛС правен анализ за пръстовия идентификатор

След обнародването на решението на висшите магистрати пациентите ще бъдат регистрирани по стария начин - чрез лични карти.

Районната лекарска колегия във Велико Търново излезе с гневни декларации срещу искано от Българския лекарски съюз становище по промените в законите, касаещи пръстовия идентификатор.

„Очакваме отговор от Управителния съвет на БЛС какви са стъпките, предприети от юристите на съюза за установяване на законността за прилагането на този пръстов идентификатор, каква беше реакцията на Управителния съвет на БЛС при въвеждането му в лечебните заведения за болнична помощ и какви бъдещи действия ще се предприемат за недопускане въвеждането му в лечебните заведения за доболнична помощ? Какви бъдещи правни действия ще бъдат предприети, за да се спази законността в Република България?”, изтъкват в декларацията си търновските медици.

В нейна подкрепа със свое становище излезе и д-р Янка Минчева, председател на Управителния съвет на Районната колегия във Велико Търново. Според нея още в началото на годината Колегията е предложила да се организира подписка сред пациентите относно пръстовите отпечатъци, но лекарският Съюз не е подкрепил това предложение.

„Позволихме на Министерството на здравеопазването и НЗОК да убедят нашите пациенти, че всичко това се прави с цел да се подобри качеството на медицинските услуги. В резултат на нашето бездействие допуснахме въвеждането на електронния автентификатор в лечебните заведения за болнична помощ. По същата причина ще допуснем да бъде въведен и в доболничната помощ.

Подкрепям изцяло аргументите на колегите срещу въвеждането на автетификатора”, категорична е д-р Минчева.

Тя настоява още в спешен порядък да се направи задълбочен правен анализ на законността на въвеждането на електронен автентификатор съобразно българското и европейското законодателство, както и да се ангажират пациентските организации, които всъщност трябва да защитават интересите на пациентите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.