Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Лекарската колегия в Търново иска от БЛС правен анализ за пръстовия идентификатор

След обнародването на решението на висшите магистрати пациентите ще бъдат регистрирани по стария начин - чрез лични карти.

Районната лекарска колегия във Велико Търново излезе с гневни декларации срещу искано от Българския лекарски съюз становище по промените в законите, касаещи пръстовия идентификатор.

„Очакваме отговор от Управителния съвет на БЛС какви са стъпките, предприети от юристите на съюза за установяване на законността за прилагането на този пръстов идентификатор, каква беше реакцията на Управителния съвет на БЛС при въвеждането му в лечебните заведения за болнична помощ и какви бъдещи действия ще се предприемат за недопускане въвеждането му в лечебните заведения за доболнична помощ? Какви бъдещи правни действия ще бъдат предприети, за да се спази законността в Република България?”, изтъкват в декларацията си търновските медици.

В нейна подкрепа със свое становище излезе и д-р Янка Минчева, председател на Управителния съвет на Районната колегия във Велико Търново. Според нея още в началото на годината Колегията е предложила да се организира подписка сред пациентите относно пръстовите отпечатъци, но лекарският Съюз не е подкрепил това предложение.

„Позволихме на Министерството на здравеопазването и НЗОК да убедят нашите пациенти, че всичко това се прави с цел да се подобри качеството на медицинските услуги. В резултат на нашето бездействие допуснахме въвеждането на електронния автентификатор в лечебните заведения за болнична помощ. По същата причина ще допуснем да бъде въведен и в доболничната помощ.

Подкрепям изцяло аргументите на колегите срещу въвеждането на автетификатора”, категорична е д-р Минчева.

Тя настоява още в спешен порядък да се направи задълбочен правен анализ на законността на въвеждането на електронен автентификатор съобразно българското и европейското законодателство, както и да се ангажират пациентските организации, които всъщност трябва да защитават интересите на пациентите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.