Лекарската колегия в Търново иска от БЛС правен анализ за пръстовия идентификатор

Районната лекарска колегия във Велико Търново излезе с гневни декларации срещу искано от Българския лекарски съюз становище по промените в законите, касаещи пръстовия идентификатор.

„Очакваме отговор от Управителния съвет на БЛС какви са стъпките, предприети от юристите на съюза за установяване на законността за прилагането на този пръстов идентификатор, каква беше реакцията на Управителния съвет на БЛС при въвеждането му в лечебните заведения за болнична помощ и какви бъдещи действия ще се предприемат за недопускане въвеждането му в лечебните заведения за доболнична помощ? Какви бъдещи правни действия ще бъдат предприети, за да се спази законността в Република България?”, изтъкват в декларацията си търновските медици.

В нейна подкрепа със свое становище излезе и д-р Янка Минчева, председател на Управителния съвет на Районната колегия във Велико Търново. Според нея още в началото на годината Колегията е предложила да се организира подписка сред пациентите относно пръстовите отпечатъци, но лекарският Съюз не е подкрепил това предложение.

„Позволихме на Министерството на здравеопазването и НЗОК да убедят нашите пациенти, че всичко това се прави с цел да се подобри качеството на медицинските услуги. В резултат на нашето бездействие допуснахме въвеждането на електронния автентификатор в лечебните заведения за болнична помощ. По същата причина ще допуснем да бъде въведен и в доболничната помощ.

Подкрепям изцяло аргументите на колегите срещу въвеждането на автетификатора”, категорична е д-р Минчева.

Тя настоява още в спешен порядък да се направи задълбочен правен анализ на законността на въвеждането на електронен автентификатор съобразно българското и европейското законодателство, както и да се ангажират пациентските организации, които всъщност трябва да защитават интересите на пациентите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони