Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Претърсват имота на мъжа, барикадирал се в дома си в село Орешник

Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Лекарска делегация от област Телеорман е на тридневна визита в Търново

Среща между лекарите от Районна колегия на БЛС – Велико Търново и 26-членна делегация от Районната колегия на лекарите в област Телеорман /град Александрия в съседна Румъния/, водена от председателя им д-р Сорин Дан Киря ще се проведе от 20 до 22 октомври.

Инициативата в старата столица е по повод устойчивостта по проект „Здравеопазване без граници”, който успешно бе реализиран през 2014 година. Проектът бе финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007-2013, Приоритетна ос 3.3 Сътрудничество от типа „Хора за хората“.

Продължителността на проекта бе 12 месеца, а целта да се запознаят над 100 лекари от двата областни центъра – Велико Търново и Телеорман с международните изисквания и стандарти за трансгранично здравно обслужване и услуги. За целта се изготви и издаде, като брошура, Кодекс за професионална етика при оказване на трансгранични здравни услуги.

Хората, попаднали в целевата група по проекта са представители на медицинските общности от областите Велико Търново и Телеорман, чиито отношения играят важна роля в обмяната на опит и добри практики. Активната работа по проекта, планираните дейности и добрата комуникация между медиците от двете страни на Дунава се отрази и върху подобряването на квалификацията на човешките ресурси в Районната колегия на Българския лекарски съюз и на Медицинска асоциация в окръг Телеорман.

Допринесе и за постигането на европейските стандарти в областта на здравеопазването. Всички постигнати устойчиви резултати от проекта са основата за изграждането на трансграничния регион между България и Румъния, като по-конкурентоспособност, така и за успешното въвеждане на иновации и нови технологии в предоставянето на медицинска помощ.

В хода на проекта бяха проведени няколко работни посещения /едно във В. Търново и две в Александрия/, където се взеха решения, взаимодействието между двете колегии да продължи и след приключването на проекта. Визитата на д-р Сорин Дан Киря и колегите му сега е в изпълнение на това решение. Сред договорките е провеждането на бъдещи срещи по специалности, съвместна работа за реализиране на нови проекти, както и провеждане на работни срещи на ниво колегии, с тенденция за прерастване в Национална конференция между двете съсловни организации.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете