Лекарският съюз подкрепи протестите на общинските болници

Снимка: Архив

Български лекарски съюз подкрепи протестните действия на Сдружението на общинските болници, организирани на 15 януари, 2018 г. Членовете на оперативното ръководство на съсловната организация ще подкрепят с присъствие протестите на 15.01.18 г., от 12:00 до 13:00.

Липсата на единна политика, ориентирана към устойчиво здравеопазване, което да отговаря на потребностите на пациентите, довежда здравната система до невъзможност за правилно функциониране и поставя в опасност живота и здравето на гражданите, посочват в своя позиция от БЛС.

Недостатъчното финансиране на сектора, натрупания от предходни години дефицит в бюджета на НЗОК, административна тежест, предизвикана от тромава нормативна база, наложените лимити на болниците и неизплащането на надлимитната дейност, двойно по-ниския процент на публичните разходи за здравеопазване от средноевропейския, липсата на методика за остойностяване на медицински труд, липсата на увеличение в цените на клинични пътеки, дори при повишаване на минималната работна заплата 11 пъти през последните години (2007 г. - 180лв., 2018 г. - 510 лв.), доведоха до „изнемогване“ на лечебните заведения и до фалити на болници. Независимо от представените експертни предложения от БЛС за промени в нормативната и законодателна база в системата, с цел подобряване условията на работа на заетите в сектора, до момента те не са взети предвид, посочват от БЛС.

Първите симптоми на предстоящата криза е критичното състоянието на най-малко 12 от общинските болници в страната, които са пред фалит. В най-тежко положение са болниците в Свищов, Белоградчик, Омуртаг, Тутракан, Петрич, Чирпан, Ловеч и Гоце Делчев. Невъзможността за овладяване на кризата в същите лечебни заведения, ще ограничи крайно достъпа на пациенти до здравна помощ в засегнатите райони, което противоречи на конституционните права на хората за гарантиран достъп на всеки гражданин до медицинска помощ.

Ако държавата не предприеме спешни мерки за обезпечаване дейността на общинските лечебни заведения, рискуваме системата просто да спре да работи – контингента от пациенти ще трябва да се пренасочи към областни и университетски болници, които поради лимитиране на дейността им, няма да могат да отговорят на нуждите на гражданите; работата на спешна помощ ще бъде максимално затруднена, защото линейките няма да могат да транспортират пациенти в най-близките за тях лечебни заведения, цели райони ще останат без възможност за лечение на граждани.

В условията на тази здравна катастрофа, УС на БЛС застава зад справедливите протестни действия на колегите и апелира за светкавична реакция на държавата относно финансовото стабилизиране на общинското здравеопазване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве