Рибари в Силистра се оплакват от тормоз на румънски граничари

УНИЦЕФ: Едно от всяко седмо дете в света не е ваксинирано

Репортери без граници: Омразата към журналистите, която се засилва в Европа и САЩ, е заплаха за демокрациите

Евростат: Всеки трети българин живее в сериозен риск от бедност

Тръмп нарече Ким Чен-ун „много отворен“ и „много почтен“ човек

Най-малко 10 загинали при пожар в нелегален нефтен кладенец в Индонезия

Мач на кило кръв и метър кожа

“Левски” без загуба вече 21 години

Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Лекарства влизат в забранителен списък за износ Здравното министерство обеща достъп до нерегистрирани нови медикаменти на болните

Зам.-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева

Медикаментите, които периодично изчезват от аптечната мрежа заради паралелен износ, ще влязат в специален списък. Експертен съвет ще следи лекарствата от този списък и когато се установи, че има определен медикамент липсва в 5 аптеки, то тогава износът му ще бъде забранен.

Това са част от мерките на Министерството на здравеопазването за ограничаване на реекспорта на лекарства, който периодично води до криза с продукти. Най-често това са инсулин, онкомедикаменти и лекарства за епилепсия.

Цените на лекарствата в България са най-ниски и затова са “апетитни” за реекспорт, подчерта посочи зам.-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева на пресконференция в МЗ, на която бяха представени промените в Закона за лекарствата.

“Разчитаме на подкрепа от всички политически сили и обединяване около това пациентите да са осигурени с лекарства”, каза още Нейчева и подчерта, че “когато в България този реекспорт заплашва здравето на пациентите, защото хората не могат да си намерят лекарства, не бива да бъде допускан”.

От здравното ведомство съобщиха, че се предвижда намаляването на административната тежест при извършването на дарения на лекарства. Разрешителен режим от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), за който се чакаше от 7 до 10 дни отпада и се заменя с уведомителен.
Предстои въвеждането и на т.нар. състрадателна употреба на лекарствата. Нейчева обясни, състрадателната терапия включва лекарствата, при които клиничните проучвания са приключили, но медикаментите все още не са регистрирани, нямат цена и не могат да бъдат закупени. Тези медикаменти обикновено са иновативни, изключително скъпи като нови молекули, до които пациентите са нямали достъп досега.

“С въвеждането на състрадателната употреба тези пациенти, които нямат друга алтернатива за лечение в България, биха получили възможността да опитат да се лекуват по един начин, който много често дава много добър резултат”, допълни зам.-министър Нейчева. Тя уточни, че тези лекарства ще бъдат безплатни за пациентите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Госпожа Нейчева в скоро време ще възобновите ли вноса на Ривотрил Rivotril

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.