Бети Уайт – щура тийнейджърка в тяло на 97 Актрисата е включена в рекордите на Гинес за най-дълга телевизионна кариера

6,8 по Рихтер разлюля Нова Каледония

Ердоган: Анкара ще произвежда заедно с Москва системите „Ес-500“

Проф. Връбка Орбецова: Липсата на обич повишава смъртността от инфаркт три пъти

Даниел Крейг: Всеки актьор може да бъде агент 007

Секретарят на община Костенец: Стоян Зайков е много затворен и няма много приятели, това затруднява търсенето му

Холандия е големият победител на финала на „Евровизия“ (ВИДЕО)

Двама загинаха, след като се задушиха в септична яма в свинекомплекс

Къде хора на валидол се опитват да обучават хора на екстази?

Меркел заяви, че Германия подкрепя европейската перспектива за Западните Балкани

В Австрия обсъждат дата за предсрочни парламентарни избори

Тереза Мей обмисля подобрен пакет от мерки за Брекзит

Саудитски министър обвини Иран, че дестабилизира Близкия Изток

Луди зодии по шестобалната система

Лекарства влизат в забранителен списък за износ Здравното министерство обеща достъп до нерегистрирани нови медикаменти на болните

Медикаментите, които периодично изчезват от аптечната мрежа заради паралелен износ, ще влязат в специален списък. Експертен съвет ще следи лекарствата от този списък и когато се установи, че има определен медикамент липсва в 5 аптеки, то тогава износът му ще бъде забранен.

Това са част от мерките на Министерството на здравеопазването за ограничаване на реекспорта на лекарства, който периодично води до криза с продукти. Най-често това са инсулин, онкомедикаменти и лекарства за епилепсия.

Цените на лекарствата в България са най-ниски и затова са „апетитни“ за реекспорт, подчерта посочи зам.-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева на пресконференция в МЗ, на която бяха представени промените в Закона за лекарствата.

„Разчитаме на подкрепа от всички политически сили и обединяване около това пациентите да са осигурени с лекарства“, каза още Нейчева и подчерта, че „когато в България този реекспорт заплашва здравето на пациентите, защото хората не могат да си намерят лекарства, не бива да бъде допускан“.

От здравното ведомство съобщиха, че се предвижда намаляването на административната тежест при извършването на дарения на лекарства. Разрешителен режим от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), за който се чакаше от 7 до 10 дни отпада и се заменя с уведомителен.
Предстои въвеждането и на т.нар. състрадателна употреба на лекарствата. Нейчева обясни, състрадателната терапия включва лекарствата, при които клиничните проучвания са приключили, но медикаментите все още не са регистрирани, нямат цена и не могат да бъдат закупени. Тези медикаменти обикновено са иновативни, изключително скъпи като нови молекули, до които пациентите са нямали достъп досега.

„С въвеждането на състрадателната употреба тези пациенти, които нямат друга алтернатива за лечение в България, биха получили възможността да опитат да се лекуват по един начин, който много често дава много добър резултат“, допълни зам.-министър Нейчева. Тя уточни, че тези лекарства ще бъдат безплатни за пациентите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Госпожа Нейчева в скоро време ще възобновите ли вноса на Ривотрил Rivotril

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.