Леко се повиши нивото на реките в Търновско

Снимка Община Велико Търново

Реките на територията на община Велико Търново остават спокойни, въпреки чувствителното повишение на температурите през последните няколко дни. Незначително е вдигането на нивата на водите на р. Янтра и притоците й, което е между 20 и 30 сантиметра. По речните течения пък се наблюдава ледоход.

Още от края на миналата седмица комисия, назначена от кмета Даниел Панов, периодично следи нивата на Янтра, Белица и други по-малки реки. Контролът е под координацията на заместник-кмета на Велико Търново проф. Георги Камарашев, а проверките се извършват няколко пъти дневно.

Преди началото на зимата близо 2 километра от коритото и бреговете на р. Янтра бяха почистени от наноси и изкуствени образувания за осигуряване на по-добра речна проводимост.

Под наблюдение са и 18-е язовира общинска собственост, които нямат наематели. Община Велико Търново предварително взе необходимите мерки за сигурността на водоемите. Четири язовира, които са в непосредствена близост до населени места – „Мотела”, „Вятъра”, „Бинев дол” и „Тъмни лък”, бяха изпуснати преди началото на зимния сезон. Проверени бяха всички отводнителни и хидротехнически съоръжения, а амортизираните елементи бяха подменени. Назначен бе оператор, който да следи за състоянието на язовирите и прилежащата инфраструктура и при необходимост – да набелязва необходимите действия и превантивни мерки. За останалите водоеми тези дейности са отговорност на съответните ползватели.

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.