Лекуваме СПИН и зависимости с 21,3 млн. лв.

Ще се осигури доставка и на радио­активни медикаменти

Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка на стойност 21 389 532 лв. без ДДС за доставка на лекарства за СПИН, туберкулоза и наркозависимости с метадоново лечение. Ведомството договаря въпросните медикаменти, тъй като те са извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, т.е. не се поемат от НЗОК.

Основният дял от средствата ще е за лечение на СПИН - 20 294 609 лв. без ДДС.

Доставените количества трябва да покрият терапията на пациентите до края на февруари 2019 година.

Обществената поръчка включва както най-съвременните терапии при ХИВ, така и генерични медикаменти, също комбинации от няколко продукта за лечение на заболяванията, придружаващи ХИВ - хепатит В, бъбречни или чернодробни увреждания.

За метадоновата програма за терапия на наркозависими са предвидени малко над 346 хил. лв. Сумата трябва да покрие и 5 препарата за лечение на туберкулоза - почти 749 хил. лв. без ДДС.

Изискването към кандидатите е да притежават разрешения за производство, търговия на едро или внос на лекарства. Заявки за участие в търга се приемат до 13 февруари 2018 година.

Друго изискване към желаещите да кандидатстват е да са лицензирани по Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, ако участват в доставката на продуктите за метадоновата програма. Фирмите ще дължат и гаранция в размер на 3% от стойността на договора по търга.

С друга обществена поръчка министерството ще осигури  доставката на радиоактивни лекарствени продукти,  радиофармацевтици, радионуклидни генератори, китове и радионуклидни прекурсори за 2018 година. Предвидните средства за целта са 2 040 812 лв. без ДДС, а крайният срок за подаване на ценовите предложения изтича на 12 февруари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве