Ленин Морено е новият президент на Еквадор, след избора му започнаха протести

Ленин Морено

Кандидатът на управляващия ляв блок „Съюз Паис” Ленин Морено печели втория тур на президентските избори в Еквадор. Това показват първите официални резултати, публикувани от Националния избирателен съвет на южноамериканската страна.

При преброени почти 100% от бюлетините, бившият вицепрезидент Морено е получил подкрепата на 51,07% от избирателите, съобщи Франс прес.

Хиляди привърженици на опозиционния кандидат от на дясноцентристкото Движение КРЕО – Гилермо Ласо, излязоха на улиците на столицата Кито и други градове и протестираха срещу резултатите.

Ласо заяви, че ще оспори резултатите от вота и ще поиска ново преброяване на гласовете.

Демонстрантите стигнаха почти до входа на сградата на централната избирателна комисия в Кито, преди да бъдат отблъснати от полицията. Стълкновения имаше и пред сградата на комисията в Гуаякил.

Привържениците на кандидата на левите управляващи Ленин Морено празнуваха изборната му победа и обвиниха опонентите си, че се опитват да отрекат резултата от балотажа.

Президентските избори в Еквадор може да се отразят на съдбата на основателя на „Уикилийкс” Джулиан Асандж, който се укрива в еквадорското посолство в Лондон от юни 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция. Още преди изборите Ласо се зарече, че ако спечели балотажа, ще го изгони от посолството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка