„Лента за Кристо открива София филм фест“

“Да ходиш по вода” разказва за плаващите кейове

Димитър Маринов лично ще представи “Зелената книга”

Световни киновеличия идват в столицата за 23-тия международен кинофестивал

Документалната лента “Да ходиш по вода” на Андрей Паунов, която разказва за Христо Явашев-Кристо и прочутите му плаващи кейове ще открие 23-ото издание на София Филм Фест в четвъртък в зала 1 на НДК.

Той документира създаването на мащабния проект, замислен още през 70-те години на миналия век от Кристо и спътницата му Жан-Клод, но завършен 7 години след смъртта й - през 2016 година. Във фестивалната програма е и включена специална селекция с филми, представящи инсталации на Кристо и Жан-Клод и важни моменти от съвместния им път в изкуството.

23-тото издание на фестивала, стартирал като Мюзик Филм Фест и духовен продължител на Рок Филм Фест, ще предложи на зрителите в София, Пловдив, Бургас и Варна до 28 март повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма.

За 17-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм ”София – град на киното” - парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община. Церемонията по награждаването е на 16 март.

Великият полски режисьор Кшищоф Зануси е специален гост на феста и ще получи Наградата на София за принос към изкуството. Киноманите ще могат да видят специална ретроспектива от избрани негови филми, както и най-новата му творба “Етер”, чиято премиера беше преди месеци на фестивала в Рим. Друг световноизвестен полски режисьор - Павел Павликовски пък лично ще представи филма си “Студена война”, получил 3 номинации за “Оскар”.

Сред най-важните акценти в програмата са отличеният със “Златна палма” и “Златен лъв” - “Джебчий” на Хироказду Корееда и “Рома”, който грабна “Оскар” за чуждоезичен филм, както и множество други отличия от цял свят.

Българинът Димитър Маринов, който участва в големия победител на Оскарите - “Зелената книга” лично ще присъства на премиерата му по време на фестивала. Маринов ще уважи и представянето на “Снимка с Юки” на Лъчезар Аврамов, в който изпълнява една от основните роли.

Фестивалът е под патронажа на Столична община и част от календара на културните събития на София за 2019 г., в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и НДК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино