Ленти от цял свят представя Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми

Юбилейното издание отправя призив за връщане на хуманността в днешния объркан свят

Игрални и документални филми от цял свят, селектирани от над 1500 кандидатствали продукции, ще покаже тазгодишното 20-о издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. То ще се проведе от 14 до 18 юни във Варна под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова, анонсираха организаторите от БЧК и Медицински университет-Варна.
Прожекции от конкурсната и съпътстващите програми, както и дискусии на здравни теми ще има във Фестивалния и конгресен център, Радио Варна и културното пространство „РеБонкърс“, съобщи директорът на фестивала и председател на Областния съвет на БЧК-Варна Илия Раев.

Няколко филма ще имат премиери у нас пред фестивалната. Сред тях е полският „Backwards”, създаден по действителната история на майка  на дете със специални потребности, която успява да промени образователната система в Полша. Дебют  ще направи и френската комедия „Last dance”, получила наградата на публиката на филмовия фестивал в Локарно. За първи път във Варна ще бъдат прожектирани документалната българска продукция „Една провинциална болница“ и украинският филм „Клондайк“, спечелил награди на Берлинале и Сънданс и номиниран за "Оскар". 

„Трябва да се гордеем, че Варна ще отправи призив към света чрез хуманизъм да вървим към мир и приятелство“, заяви председателят на БЧК акад. Христо Григоров.  „Живеем в объркан свят, в който непрекъснато се насаждат страхове у хората – от болести, война. Страхът завладява съзнанието, а наложената социална дистанция в последно време се превърна в социална пропаст. Затова фестивалът има важна роля – чрез филмите, които ще видим, се надявам да бъде възвърната съпричастността и нормалността“, подчерта ректорът на Медицинския университет проф. д-р Валентин Игнатов.  По думите на генералният директор на НС на БЧК проф. Красимир Гигов освен нравствените послания събитието има и познавателна стойност чрез развиването на различни здравни теми, а филмите ще внесат свеж полъх, защото в тях публиката ще види част от нормалното си ежедневие.  

Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна е създаден през 1965 г. и е първият международен кино форум у нас. През 1973 г., в  годините на Студената война, той получава най-високата категория „А“, редом с фестивалите в Кан, Москва, Венеция, Берлин и Карлови Вари. След прекъсване през 1991 г. фестивалът е възстановен през 2014 г. от акад. Христо Григоров, тогавашния ректор на МУ - Варна проф. д-р Красимир Иванов и председателя на БЧК - Варна Илко Раев.  На последните издания големите награди бяха присъдени на филми от Турция, Бразилия, Албания, САЩ, както и на лентата на Стефан Командарев „Живот от Живота“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони