Ленъкс Люис: Фюри ще свали Джошуа

Ленъкс Луис (вдясно) с младия Антъни Джошуа, който току-що е спечелил златен олимпийски медал от игрите в Лондон през 2012 г.

Настоящият господар на тежката категория в професионалния бокс Антъни Джошуа ще си намери майстора, ако Тайсън Фюри се върне на ринга здрав и в добра форма. Това мнение афишира Ленъкс Люис, последният абсолютен шампион и носител на най-престижните шампионски пояси на WBO, IBF, IBO и WBA. В интервю за германското списание „Шпортбилд” той говори за съотношението на силите между Джошуа и потенциалните му съперници. Изказването му налива още масло в словесния огън между Антъни и Тайсън, които размениха люти закани в социалните мрежи като „Фюри, влез във форма, дебелак...” и „Дори да тежа 150 кг ще дойда и ще ти сменя лицето...”

„Тайсън Фюри определено е човекът, който може да свали Джошуа, но трябва да се справи с психологическите си проблеми и да се намира във форма“, казва 52-годишният Ленъкс Люис. Той назовава конкретно предимствата, с които Фюри превъзхожда Джошуа и слабите страни на настоящия шампион.

„Аз харесвам Антъни, той е чудесна реклама за бокса, защото всеки път излиза на ринга да побеждава с нокаут – коментира Люис. – Когато атакува обаче, той се открива и позволява на съперника да вкарва удари. Това е опасно, видя се срещу Владимир Кличко. Джошуа е уязвим.“

Люис твърди също, че силните козове на Фюри са високият му ръст от 206 см (с 8 см над Джошуа), големите ръце и добрата работа с краката. „Той показа в боя срещу Кличко, че може да танцува на ринга като Мохамед Али. Когато е в кондиция, Фюри действа бързо, непрекъснато сменя ляв и десен гард и много трудно позволява да бъде ударен силно“, смята Ленъкс.

Той разкритикува Кличко за еднообразната му игра и предвидимите комбинации от удари при загубата срещу Джошуа: „Останах разочарован от Владимир в този мач, защото не успя да изненада с нищо съперника, който се беше подготвил добре за неговия стил. Иначе беше чудесен като техника, имаше и достатъчно сила на 41 години, но явно му липсва необходимата стръв. По-големият му брат Виталий, когото победих, беше по-коравият боксьор от двамата.“

Ленъкс Люис не говори в актуалното интервю за Кубрат Пулев. През 2014 г. той даваше сериозни шансове на българина срещу Владимир Кличко, но след боя в Хамбург не се изказа много ласкаво за него. Британецът се гордее с победи в кариерата си срещу двама от най-великите боксьори Ивендър Холифийлд и Майк Тайсън. Той слезе от професионалния ринг през 2004 г. след 41 победи (32 с нокаут), едно скандално равенство срещу Холифийлд и две загуби срещу Хасим Рахман и Оливер Маккол.

Ленъкс не слага Тайсън и Холифийлд в Топ 5:

Мохамед Али е №1 завинаги

В личната субективна класация на Ленъкс Люис най-добрият боксьор в света за всички времена е Мохамед Али (56 победи, 6 загуби). „Никой никога няма да го измести от първото място“, смята британецът. На втора позиция той поставя първия тъмнокож шампион за професионалисти при най-тежките Джак Джонсън (56 победи, 8 загуби). Трети се нарежда Джо Луис (66 победи, 3 загуби), а след тях идва боксьор с бял цвят на кожата – Роки Марчиано (49 победи, 0 загуби). На пето място Люис класира Лари Холмс (69 победи, 6 загуби).

В момента Ленъкс живее във Флорида заедно с жена си, която е бивша Мис Ямайка. Двамата имат четири деца. Любимото занимание на боксьора е да играе шахмат.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт