Лео излезе от пепелта като Феникс

МОСКВА – Лео Меси изгря от пепелта като митологичната птица Феникс и поведе Аржентина към слава. Цялата планета бе отписала „гауосите“ преди мача с Нигерия. Лео бе пращан в пенсия за националния тим. Информации за всевъзможни раздори се лееха със силата на Ниагарския водопад от лагера на световния вицешампион.

Баста! Лео Меси е жив и може всичко. Първо прекъсна серията си от 662 минути без гол на финали на световно първенство – 1:0 за Аржентина. Още нещо – това бе попадение №100 на турнира в Русия.

Още в 14-ата Меси даде знака, че не се е предал и няма намерение да лежи в сянката на Кристиано Роналдо. Последното попадение на суперзвездата на „Барса“ отново бе срещу Нигерия и отново в трети мач от групата – на Мондиал 2014.

Меси вече е третият аржентинец в историята, вкарвал голове на три световни първенства. А е играл на четири – не успя да се разпише през 2010-а в ЮАР. Така Меси оформи трио с Диего Марадона (голове през 1982, 1986 и 1990 г.) и Габриел Батистута (1994, 1998 и 2002 г.).

Само че Лео няма как да не е единствен. Факт! Само Меси в историята на футбола е вкарвал гол като тийнейджър, ненавършил 20. После преди своята 30-а годишнина и след това – когато е прехвърлил 30-те.

Общо статистиката на Меси на мондиали показва шест попадения. А вече Диего Марадона може да диша прахта му в още един показател. Лео има 107 успешни дрибъла на световно, докато дон Диего остана със 105.

„Не очаквах да страдаме толкова много на тези финали – призна Меси, който бе избран за играч на мача с Нигерия. – Бяхме сигурни в победата. Бяхме сигурен, че Господ ще ни помогне. Най-важното е, че продължаваме. Знаехме, че това е последният ни изход, след като паднахме на земята след първите два мача. Много съм щастлив. Щеше да е страшно болезнено да си заминем още в първата фаза.“

Треньорът Хорхе Сампаоли също повдигна глава. Дали той е правил състава или дуетът Масчерано-Меси, едва ли ще се разбере. Факт е, че този път Сампаоли бе кротък и не с костюм, а по анцуг край терена.

„Когато Лео дойде и ме прегърна, се почувствах горд – каза селекционерът. – Знае колко съм чувствителен. Горд съм, че съм с Меси, че споделям такива моменти с Меси. Той е момче, което се смее, което плаче, което страда. Някои твърдят, че не обичал да играе за Аржентина – не е вярно! Националният отбор го прави още по-силен.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят