Летищата, от които излитат руските бомбардировачи, трябва да бъдат унищожени, заяви Зеленски

Володимир Зеленски

Колкото по-малко ограничения имаме за използването на оръжия, толкова повече Русия ще се движи в посока на мира

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова западните лидери да позволят използването на техните оръжия за унищожаване на военни обекти на територията на Русия и по-специално летищата, от които излитат вражески самолети и бомбардират деца и цивилни граждани, предаде БТА.

Според агенцията държавният глава е заявил това в речта си при отриването на пленарна сесия на срещата на върха на Европейската политическа общност, която се състои във Великобритания.

"Колкото по-малко ограничения имаме върху използването на оръжия, толкова повече Русия ще се движи към мир. Самолети излитат от руски летища и бомбардират нашите деца и граждани. Всички тези летища трябва да бъдат унищожени. Това ще означава не само унищожаване на определени цели, но и на способността на Русия да продължи тази война“, заяви Зеленски.

Той също така отбеляза, че реалността на бойното поле обяснява ситуацията по-добре от всяко говорене.

"Ние не позволихме на Русия да напредне в Харковска област. Путин пожертва десетки хиляди свои граждани, но не постигна нищо важно и значимо. Това стана възможно благодарение на храбростта на нашите войници и на смелостта на нашите партньори, които отмениха ограниченията за използване на оръжие в близост до границата. Това доведе ли до ескалация? Не, не доведе. Напротив, то блокира опитите на Путин да разшири войната. Реагира ли Путин по някакъв начин? Не“, каза Зеленски.

"Можем да сложим край на тази война с дипломатически усилия и оръжия“, добави той.

"Колкото по-мощна е противовъздушната отбрана, толкова по-безпомощен ще бъде Путин“, подчерта Зеленски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа