Летища в Русия и още 5 държави оборудвани с техника от Пловдив

Балканкар Рекорд

Летища в 6 държави от 2 континента са закупили специализирана техника от пловдивската фирма "Балканкар Рекорд" АД, похвалиха се от най-големия производител на кари у нас. До средата на 2016 година са продадени общо 70 мотовлекачи, платформи, мото- и електрокари, като 46 от тях са експортирани в Русия, Полша, Словакия, Узбекистан и Таджикистан.

С останалите 24 машини от същата специализирана техника са оборудвани трите най-големи летища у нас - София,  Варна и Бургас. Пловдивският аеропорт също ползва техника на местния завод "Балканкар Рекорд", но под наем. Техниката за летищата в двата черноморски града е закупена от концесионера им "Fraport Twin Star". Допълнителни покупки на мотокари и влекачи за аеропорта край Бургас е направил и летищният оператор "Goldair Handling", но тези машини са предназначени само за обслужване на полетите.

През 2016 г. само в България 4,2 млн. пътници ще слязат и ще се качат в самолетите по подвижните стълби, с които са оборудвани платформите на пловдивската фирма, твърдят от "Балканкар Рекорд" АД. Влекачите, платформите и карите, произведени в Пловдив, се използват за превоза на багаж до самолетите, а мощните машини вършат и други дейности - теглят спомагателни съоръжения за почистване на самолети, агрегати за зареждане на електрическите акумулаторни батерии на въздушната техника, товари за транспортните самолети.

Пловдивските дизелови влекачи могат да теглят и превозват 12-15 т товар, а платформите - 5 тона. За да отговарят на строгите и специфични изисквания на летищата към двигателите на обслужващата техника за шум, вибрации и разход на гориво, машините на "Рекорд" използват само немски двигатели "Дойц" и японски "Тойота".

Коментари

Задължително поле