6 г. затвор за рецидивист, клал жена, за да я изнасили Делото е гледано по съкратената процедура

Бойко Борисов внесе предложение за освобождаването на Офелия Кънева като председател на ДАЗД

Разкриха наркооранжерия в Павликени

Двама братя са осъдени за убийство на техен съселянин във Врачанско

Две години затвор за кражба от базиликата „Света София“

Екоинспектори наложиха санкции за над 54 000 лева на замърсители "Захарни заводи"-Горна Оряховица и месопреработвателното предприятие "Чех" ще плащат глоби от по над 26 000 лева

Кметът на Благоевград издаде Заповед да не се събират такси за деца, отсъствали поради болест

Служител завлякъл фирма с близо 12 000 лева За неотчетения оборот го грозят до 6 години затвор

Жителите на Стара Кресна пропищяха от тормоз на роми-дървосекачи почистващи изгорялата гора от големия пожар над дефилето

Спипаха мъж с ефективна присъда в Горнооряховско

Грипна епидемия и в Бургас

Румен Радев критикува Борисов и Меркел за поканата към Ердоган "Няма война между институциите, а определени ценностни разминавания"

Илияна Йотова в отчета си: За съжаление, срещнах една разделена България и един обезверен народ

Американец ухапа полицейско куче

Румен Радев: Сега не е моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция

Лети, лети…. самолетче! Инвестиционният проект за модернизация на армията, внесен от „Борисов 2“, сега е отречен от „Борисов 3“. Изглежда експертите пречат на лобистите

Ще си ремонтираме старите МиГ-29, нови друг път, става ясно от последните изявления на Бойко Борисов. Снимка: Труд

Процесът е очевиден. Противопоставянето е по линия на модернизацията на армията. Премиерът Бойко Борисов едно към едно каза, че президентът трябва да си мълчи. Защото вече не е шеф, както се изрази той, на Военновъздушните сили, а държавен глава на всички българи.

За сметка на това министър-председателят започна да си задава чисто военно-професионални въпроси. Макар, че не е началник на отбраната. Например „Съмнявам се, че „Грипен“ са най-добрите изтребители“. Или „До изтребителите ли е опряла в момента армията? Тези изтребители за какво ни трябват в момента?“ Показа компетентност и за въздушния бой, питайки нашите кои самолети ще свалят. И сам си отговори „Първо ни трябва сухопътна техника“.

Веднага става ясно защо не му се дават тези, според него, 10 млрд. лв. за обновяване на армията. Защото тези пари, колкото и много да са те, избори не печелят. „Спечелихме изборите, защото казахме двойно увеличение на учителските заплати. В мандата ние го правим. Патриотите казаха, че искат минималните пенсии, правим ги.“ Гласовете на военните не стигат за депутатски места. Още повече, че те са 30 процента под щата и няма изгледи да станат повече.

Какво искаше президентът ген. Румен Радев, който е върховен главнокомандващ не само във военно, но и в мирно време? Уточнението е важно не само защото е записано в Конституцията и Закона за отбраната и Въоръжените сили. Все още има политици, включително и министри, които смятат, че в мирно време ролята на държавния глава по отношение на отбраната се изчерпва в подписването на укази за присвояване на генералски и адмиралски звания. И когато решават съдбата на армията заобикалят сградата с гвардейците на пост.

Непосредствено след Консултативния съвет за национална сигурност на 30 май тази година президентът бе достатъчно ясен: „Във финансовата рамка на проекта за инвестиционен разход, който бе приет от парламента са предвидени пет години за плащане. Ако правителството успее при преговорите да постигне една финансова рамка за разсрочено плащане от 15 години, означава, че годишната вноска ще се движи малко над 100 милиона лева. В следващите пет години ще бъде освободен един чувствителен ресурс, който ще покрие и започването на проекта за бойните машини на пехотата, и доокомплектоването на състава и, което е много важно, повишаване на неговия социален статус. Говоря директно за повишаване на заплатите на военнослужещите. Ако мислим рационално за сектор „Сигурност, като едно цяло и за неговото хармонично развитие, трябва да действаме по този начин. Това е решението.“

Да, но за премиера това не е решението. Няма значение и фактът, че в миналия си състав Народното събрание по негово предложение прие инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет. Стратегическите виждания на Бойко Борисов се променят през определено време. Преди по-малко от две години оглавяваното от него правителство не пожела да придвижи проекта на Сухопътни войски за нови бойни машини. От два дни обаче премиерът изтика напред пехотата и дръпна завесата пред авиацията. Не допускам, че един държавник няма да иска силна и добре оборудвана армия. В такъв случай остава съмнението, че няма постъпления в държавната хазна, особено по отношение на чуждестранните инвестиции.

Няма друг български политик, който през последните 27 години да е бил три пъти министър-председател. Може, но само донякъде, да се сравнява по държавническо дълголетие с Тодор Живков. В този контекст ми хрумва едно друго сравнение. За четири десетилетия преди 1989 г. в бойната ни авиация постъпват четири поколения изтребители, т.е. средно по едно на десет години. Сега сме на път да поставим друг рекорд – три десетилетия без нови бойни самолети?

Нека премиерът и министърът на отбраната да обяснят своите виждания за бъдещето на изтребителната ни авиация не пред микрофоните и камерите на журналистите, а очи в очи с онези млади пилоти, които няколко години с подготвят усърдно да летят на нови, съвместими със съюзническите самолети. И честно да им кажат, че и те ще се пенсионират на МиГ-29.

 

Задраскаха труда на военните експерти

Лобистите постигнаха своето. Така президентът Румен Радев коментира последните решения на комисията “Грипен”. Върховният главнокомандващ каза: “Според мен конкурсът вече се връща в изходна точка и това застрашава окончателно да приземим стогодишната си авиация. Задраскан беше трудът на военните експерти, очакванията на военните летци и инженери за навременно решаване на този много важен проблем, но както казах, това беше целта и на тази комисия да бъде използвана като трибунал за политически цели.”

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. България може да мръдне малко на пред ако Б.Б. си напълни ушите с нестабилно взривно вещество използвано за иницииране на взрив – ТЕН и си блъсне главата в някой бетонен стълб!

  2. Ако „господин полуистина“ не беше преместил условието за разсрочено плащане от графа препоръчителнив графа задължитени, нямаше нито да водим този спор, нито бездарни автори да си точат перата по темата…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.