Полски клуб с интерес към Миланов

На 20 юни 2018 да почерпят

Заев заплаши с импийчмънт президента Георге Иванов

СЗО реши: Транссексуалността не е умствено заболяване

Орбан плаши с нова европартия Вземете пример от нас с Австрия, съветва унгарският премиер

Тръмп не спазил обещанието да звънне на Ким в неделя

400 килограма канабис са открити в български камион във Франция

Министър иска да преброи ромите в Италия Хор от критики посрещна инициативата на МВР шефа Матео Салвини

Тръмп: За да се справим с мигрантите, трябва да отнемаме децата им

Шут в задника за най-красивата метеороложка

Русия ще въведе допълнителни вносни мита за стоките от САЩ

Кравата Пенка се връща в стадото си, чака гости от Европарламента

Парагваец се появи на собственото си погребение

Македонският парламент ще приеме договора с Гърция по съкратената процедура

Пуснаха срещу подпис от ареста 25-годишният кмет на Войнягово

Лечението с грозде има традиции в България

При прием на плода се повлияват добре сърдечните и съдовите заболявания, укрепва имунитетът и се подобрява жизненият тонус

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности – вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 45000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Не случайно гроздето има славата на полезен плод и се радва на изключителна популярност. В нашите географски ширини то е символ на есенното богатство в природосъобразното хранене. Попило богати земни аромати и топли лъчи, гроздето може да се съхрани за дълго време в прясно състояние. Съветът ми е да се консумира без обработка в сезона на неговото зреене.

Интересът на учените в последните години към гроздето и неговия най-разпространен продукт- виното, се дължи на факта, че в тях се съдържа мощното антираково вещество ресвератрол. Той се открива в обвивката и семенцата на гроздето, като количеството е по-голямо в червените и много тъмни сортове. Ресвератролът, както и другите полезни за здравето полифеноли, се освобождават при процеса на ферментация, поради което концентрацията им е по-висока във виното, отколкото в гроздовия сок. Методите за съхраняване на виното го предпазват от достъпа на кислород и не е изложено на бърза оксидация, за разлика от сока и изсушеното грозде. Ресвератролът въздейства върху гените, които пазят здравите клетки от остаряване. Той забавя трите фази от развитие на рака – начало, растеж и разсейване. Тези резултати могат да се получат при консумация на една чаша червено вино на ден. Но! Употребата на по-голямо количество може да увеличи риска от рак и други болести.

Освен това гроздето е с високо съдържание на витамини от група В /В1, В2, В3 и В6/, Е, С, А, холин, биотин, пантотенова киселина, лутеин, зеаксантин, бета – каротен и витамин К. От минералите е богато на калий, натрий, йод, цинк, мед, манган, магнезий, хром, калций. Съдържа още известно количество Омега – 3 и Омега – 6 мастни киселини.

Приписват му се много чудодейни свойства и заради богатото му съдържание на полифеноли и растителни флавоноиди. Семките и ципата на гроздовите зърна са изключително богати на полифеноли – близо 90% от общото им съдържание в цялото зрънце. Те са представени основно от процианидина, който има благоприятно действие върху нивата на лошия холестерол, еластичността на кожата, както и при естествената й защита от UV лъчите. Гроздовите семена и ципата са “заключили” всички полезни съставки в целулозната си структура, така че ако не бъдат сдъвкани или смлени, те ще останат неусвоени. Затова моята препоръка е да се редува консумация на добре сдъвкани цели зърна със смлени в блендер заедно с ципите и семките. Но при хора с доказан колит, гастрит или язва е възможно да се предизвика дразнене на стомашната или чревната лигавица. При тях е задължително прецеждането на получения след блендиране сок през тензух или фина цедка. С гроздето трябва да са много внимателни и хората с бъбречна недостатъчност /поради високото съдържание на калий/ и пациентите, приемащи калий съхраняващи диуретици /като спиронолактон/.

Приемайки добре узрелия плод, се чистим от токсини, повлияват се добре сърдечните и съдовите заболявания, укрепва имунитетът, подобрява се жизненият тонус, избистря се кожата.

Гликемичният индекс на гроздето го поставя в клас “среден”, но умерената консумация не е опасна за диабетиците, тъй като гроздовата захар не изисква отделяне на инсулин за преработката си в човешкия организъм и го насища пълноценно с енергия.

Гроздолечението е подходящо и за пълни, и за слаби хора. При тези с повече килограми се препоръчват по-малки количества от не много сладки сортове. При поднормено тегло може да се консумира по-голямо количество, и то от най-сладките сортове. Продължителността на гроздолечението е строго индивидуална и се определя от лекуващия лекар. В нашия медицински център тя най-често е 20 дни.

Винаги е добре да имаме едно на ум, че е възможно ципата на гроздето да е третирана с голямо количество пестициди и други отрови. Трябва да се уверим, че гроздето на трапезата ни е органик.

Никога не приемайте гроздето като десерт. Консумирайте го на гладно сърце, както казва лечителят Димков, поне 30-40 минути преди прием на друга храна. Можете да проведете и разтоварителен ден, в който да редувате през два часа грозде и билков чай или вода.

През 30-те години на миналия век българското Черноморие добива славата на привлекателен курорт за туристи от европейските държави. Многобройни са немските и чешките групи, летуващи в “Св. Константин”. Атракция за тях били не само топлото море и златните заливи, но и налетите със слънце гроздови зърна – основно меню по време на престоя им у нас. На снимки от онова време са запечатани усмивките на заминаващите от гара Варна летовници, изпратени на път с кошница грозде. Има исторически свидетелства, че тези първи стъпки на гроздолечението пожънали небивал успех.

 

Рецепта за смути със стафиди (около 1 литър):

43_23 бр. големи обезкостени узрели праскови или 6-7 бр. кайсии
70 г черни стафиди (може и със златни)
1 суп. лъжица ленено семе
канела на вкус
300 мл вода
Всичко се смила до фино смути във високоскоростен блендер.

Рецептата е от кулинарното училище в медицинския център на д-р Емилова, водено от сътрудник-консултанта Веселин Станков.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

  1. Bog ni e dal sichko za dolgoletie. Trebe samo da go preotkriem – ala – Ne samo s hleb shte zhivee covek, no I so seko Slovo ot Gospoda- Svetoto Pisanie !

  2. Айде ,пак доктор Емилова ще ни дава съвети. Да ядем грозде.”Консумирайте го на гладно сърце.” Емилова,Емилова,вятър те вее на бяла кобила,Емиловаааа………

  3. “3 ОБЕЗКОСТЕНИ,зрели праскови” Г-жо Емилова,прасковите нямат скелет,драга! Праскови без костилки,бе душа!

  4. Шапка и свалям на колежката дофтур Емилова!!!!! Хем ги държи гладни баламурниците, хем и плащат луди пари!!!! Я успеят да разкарат тлъстините, я не, ама портфейлите им направо олекват и то доста чувствително!!!!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.