Ливанци искат отново да ги управлява Франция

Нужна е политическа промяна, тази експлозия трябва да е начало на нова ера, обяви в Бейрут Еманюел Макрон.

Винят властите за трагичния взрив

Сълзотворен газ срещу протестиращи в Бейрут

Макрон призова за нова политическа ера

Хиляди ливанци сложиха подпис под петиция за поставяне на Ливан отново под френско управление за срок от 10 години.

Инициативата тръгна часове след посещението в четвъртък на френския президент Еманюел Макрон, който стана първият световен лидер, пристигнал в Бейрут след трагедията от вторник. Тогава 2750 тона амониев нитрат, складирани небезопасно на пристанището на ливанската столица, се взривиха, загинаха поне 137 души, други близо 5000 бяха ранени, а цели квартали в града бяха опустошени.

При визитата си в Бейрут Макрон поиска международно разследване на експлозията, призова за „нова политическа ера” в Ливан и обеща да предложи „нов политически пакт” на лидерите му, без да даде повече подробности. Това стана на фона на избуяли протести в Бейрут срещу властта, която мнозина смятат за корумпирана и виновна за трагедията.

Последва и подписката за връщането на френско управление (под каквото Ливан бе от 1920 до 1945 г.), подкрепена до днес от близо 60 000 души. В нея се казва, че „Ливан трябва да се върне под френски мандат, за да се установи ясно и трайно управление”.

Междувременно в четвъртък вечерта на поредния антиправителствен протест в Бейрут се стигна до сблъсъци с полицията, която отвърна със сълзотворен газ, с който разпръсна демонстранти край сградата на парламента.

По искане на Интерпол в Бейрут

Разпитаха в Кипър собственика на кораба

По искане на бюрото на Интерпол в Бейрут, в Кипър в четвъртък вечерта е бил разпитан руснакът Игор Гречушкин (43 г.), собственик на кораба „Росус”, предаде Ройтерс.

Този плавателен съд докарва през ноември 2013 г. в ливанската столица товар от 2750 тона амониев нитрат, които във вторник се взривиха, като убиха поне 137 души, раниха близо 5000 и опустошиха цели квартали на Бейрут.

Гречушкин от години живее в Кипър със съпругата си кипърка. Именно той е бил собственик на „Росус”, когато през септември 2013 г. корабът отплава под молдовски флаг от Грузия за Мозамбик, натоварен с химикала. През ноември с. г. пристига в Бейрут, където е пратен от собственика да вземе още товар. Съдът обаче имал технически проблеми, заради които извършилите инспекция бейрутски пристанищни власти му забранили да отплава.

Тогава Гречушкин изоставил кораба, заедно с блокирания на него екипаж. Местен съд репатрирал част от екипажа, а капитанът - руснакът Борис Проксошев, и още трима служители (украинци) останали на борда и прекарали близо година на порта в Бейрут. След което пак местен съдия ги освободил, а пристанищните власти преместили амониевия нитрат в склад, който във вторник се взриви.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток