Ливиу Драгня готов да оттегли закона, заради който стотици хиляди румънци излязоха на протест

Председателят на Румънската социалдемократическа партия Ливиу Драгня заяви, че спорният декрет, изменящ наказателния кодекс на страната ще бъде оттеглен, ако и правителството също се съгласи. Това е неговото първо отстъпление, през последните дни стотици хиляди румънци излязоха на протест срещу намерението на правителството да отслаби борбата срещу корупцията, предаде „Романя Инсайдер“.

„Мога да кажа, че членовете и симпатизантите на партията вече не могат да бъдат държани. Те също искат да излязат на улиците и да изразят своето дълбоко неодобрение към вдъхновеното от Джордж Сорос движение, на което сме свидетели. Партията се самоорганизира и чувствам, че не мога да сдържам от тук, в центъра, натиска от организациите по страната, които могат да доведат близо един милион души по улиците на Букурещ“, заяви Драгня. Той добави, че като отговорна личност, не може да стои и да гледа как Румъния е разделена заради „безотговорността на президента Клаус Йоханис“ и ще предложи на правителството и на коалиционните му партньори да открият решение на ситуацията.

„Обещавам отговор за слагане на край на конфликта свързан с указа, който се надявам да бъде приет от правителството. Може да говорим дори и за неговото отменяне, ако министър-председателят Сорин Гриндеану приеме. Надявам се да убедим членовете и симпатизантите да не излизат на улиците да ескалират напрежението. Не искам конфликт в който румънците да се изправят срещу румънци и да разцепят страната на две“, добави той.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

    1. Истински пребоядисан комунист, достоен наследник на Чаушеску. Само да внимава да не последва неговата участ, че румънците не си поплюват много. Комунист дава властта само с кръв. Много бой по кратуната трябва да отнесе, за да падне червената боя от чугунената му глава. Същото ги чака и нашите ако се докопат до властта и я подкарат пак през просото.

  1. Какво “отстъпление“ го гони тоя. Това е просто волята на братците румени, а той е една фигурка, която трябва да се подчинява и съобразява с милионите си сънародници. Кълектив майнд е по-развит и качествен от некои малки умчета та и корумпирани. Браво на Руменците. А ние Българите сме били винаги по-добре от тях…преди 89:( Нека младежите, родени след 1980 г го знаят, а и не само от тях:)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.