Ливиу Драгня готов да оттегли закона, заради който стотици хиляди румънци излязоха на протест

Председателят на Румънската социалдемократическа партия Ливиу Драгня заяви, че спорният декрет, изменящ наказателния кодекс на страната ще бъде оттеглен, ако и правителството също се съгласи. Това е неговото първо отстъпление, през последните дни стотици хиляди румънци излязоха на протест срещу намерението на правителството да отслаби борбата срещу корупцията, предаде "Романя Инсайдер".

„Мога да кажа, че членовете и симпатизантите на партията вече не могат да бъдат държани. Те също искат да излязат на улиците и да изразят своето дълбоко неодобрение към вдъхновеното от Джордж Сорос движение, на което сме свидетели. Партията се самоорганизира и чувствам, че не мога да сдържам от тук, в центъра, натиска от организациите по страната, които могат да доведат близо един милион души по улиците на Букурещ“, заяви Драгня. Той добави, че като отговорна личност, не може да стои и да гледа как Румъния е разделена заради „безотговорността на президента Клаус Йоханис“ и ще предложи на правителството и на коалиционните му партньори да открият решение на ситуацията.

„Обещавам отговор за слагане на край на конфликта свързан с указа, който се надявам да бъде приет от правителството. Може да говорим дори и за неговото отменяне, ако министър-председателят Сорин Гриндеану приеме. Надявам се да убедим членовете и симпатизантите да не излизат на улиците да ескалират напрежението. Не искам конфликт в който румънците да се изправят срещу румънци и да разцепят страната на две“, добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа