Лидерите на ЕС призоваха Русия да спре насилието в Сирия

Снимка: Архив

В Брюксел продължава срещата на върха. Държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз призоваха Русия да сложи край на насилието в Сирия, предаде БНТ.

Европейските лидери осъдиха остро атаките на сирийския режим и неговите съюзници, най-вече Русия, срещу цивилни в Алепо. Лидерите на страните-членки обсъждат всички възможности, ако престъпленията в Сирия продължат.

Стратегията на Русия е да отслаби Европейския съюз. Това заяви след края на първия ден от срещата на върха председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Досега на срещата обсъдиха миграцията и отношенията с Русия, а днес ще се фокусират върху споразумението за свободна търговия с Канада.

Лидерите на 28-те страни са обсъдили действията на Русия - нарушаване на въздушно пространство, информационни кампании, кибератаки, намеса в политическите процеси в ЕС, хибридни инструменти на Балканите до развитието на разследването на катастрофата с малайзиския самолет.

Доналд Туск - председател на Европейския съвет: "Ясно е, че стратегията на Русия е да отслаби ЕС. Имаме трезв поглед върху реалността и не храним илюзии. Засилване на напрежението с Русия не е наша цел, ние просто реагираме на стъпки, предприети от Русия. Разбира се, винаги сме готови да започнем диалог, но няма да направим компромис с нашите ценности. Ето защо лидерите решиха да запазят курса и да запазят единството на ЕС."

По темата миграция - фокусът беше за ограничаване на натискът по централно-средиземноморския маршрут.

На срещата на върха в Брюксел европейските лидери се договориха за постепенно връщане към правилата на Шенгенското споразумение за свободно движение, заедно със засилване на защитата на външните граници на съюза.

Потокът на мигранти през Балканите е намалял с 98%, а за да спре натискът от Либия към Италия ще се сключат споразумения с пет африкански държави.

След срещата Доналд Туск отхвърли идеята на Вишеградската четворка за еластична солидарност за справяне с мигрантската криза. През цялото време дискусиите на тема Русия и миграция бяха съпровождани от трескави преговори за постигане на единодушие за търговското споразумение с Канада, след съпротивата на френскоговорящия регион в Белгия - Валония. За да се постигне консенсус в последната минута Еврокомисията излезе с предложение за валонци и беше свикан извънредно заседание на посланиците на страните-членки, но безуспешно.

Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК: "Не можах да присъствам на цялата среща, защото бях ангажиран с дискусии както с Канада, така и с валонското правителство. Усилията ни ще продължат и след тази нощ. Но аз настоявам, че ние имаме нужда от това търговско споразумение. Ако не успеем да подпишем договора с Канада, не виждам как ще е възможно да постигнем търговски споразумения с други части на света."

За да предостави цялата информация по сложния договор в Брюксел ще пристигне канадския министър по търговията. Днес европейските лидери продължават дискусиите по канадското споразумение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия