Лидерите на партиите в ЕП подкрепиха Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Снимка: Архив

Лидерите на партиите в Европейския парламент подкрепиха кандидатурата на румънката Лаура Кьовеши за първия главен прокурор на Европейския съюз, съобщава "Политико". Това стана по време на събрание на председателите на всички европейски политически формации в Брюксел. Те подкрепиха решението на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешния работи, която миналата седмица класира на първо място Кьовеши за поста.

Лидерите на партиите в Европарламента избраха трима представители, които ще се срещнат със Съвета на Европейския съюз, за да решат кой измежду Кьовеши и Жан-Франсоа Бонер ще бъде първият в историята главен прокурор на ЕС. Избраникът ще трябва да се заеме със сериозни задачи, сред които злоупотребите с еврофондове.

Румъния, която в момента е начело на председателството на Съвета на ЕС, открито застана птотив кандидатурата на Лаура Кьовеши, която ръководеше Националната дирекция за борба с корупцията на страната, преди бъде уволнена миналата година. В родината си Кьовеши е разследвана за корупция и злоупотреба с власт. Решението за освобождаването й от поста беше съпроводено от масови протести в нейна защита.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа