Лидерите от ЕС се събират в Брюксел

Европейският съвет ще обсъди днес и утре въпросите за сигурността и отбраната, за военната помощ за Украйна, миграцията, земеделието и разширяването на ЕС. Това посочва в дневния ред на започващото в обедните часове заседание в Брюксел.

В навечерието на срещата председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи, че доставката на боеприпаси за украинските въоръжени сили е неотложен въпрос. Той добави, че държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще продължат разговорите по предложенията за използване на приходите от облагането на запорираното руско имущество в полза на украинската страна, както и за предотвратяване на заобикалянето на наложените срещу Русия санкции, информира БТА. Мишел очаква да се потърси решение как за отбраната да бъдат осигурени повече средства чрез съвместни обществени военни поръчки. 

Предвижда се на заседанието да бъде обсъдена отново обстановката в Близкия изток. Мишел изразява очакване Европейският съвет да обмени мнения по проблемите на европейските земеделци и да се насочи към решителни действия. Председателят на Европейския съвет предлага участниците в срещата да разговарят за бъдещото разширяване на ЕС.

Преди срещата Европейската комисия представи предложения за преговорни рамки с Украйна и Молдова, както и за пристъпване към преговори с Босна и Херцеговина. Комисията предложи също промени в европейската селскостопанска политика в отговор на исканията на земеделците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа