Цените на петрола се повишиха

НАП спира временно 6 електронни услуги Няма достъп до обявите за продажба на имущество на длъжници

Имам ли право на майчински, ако ме съкратят в срока за изпитване

Откриха тухла с печат с името на римския консул Марулус в древния град Нове Уникалната находка датира от 184 година

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 юли 2019

Румен Петков: Може да се очаква взаимодействие на АБВ с БСП на местните избори

Проф. Герджиков: Единодушната номинация на Гешев ми дава надежда

НАП продава 13 бунгала край морето Къмпингът е в област Варна

Зеленски завладя и парламента на Украйна „Слуга на народа” печели абсолютно мнозинство

Тръмп: Информацията за заловените шпиони на ЦРУ е фалшива

Ремонти на знакови стари сгради в София Къщата на Яворов може да стане общинска, реставрират дома на Фингов

Иван Гешев – кандидат за нов главен прокурор (обзор) Може да остане сам в състезанието

Приключи гласуването за премиер на Великобритания Утре обявяват името му

Иран: Задържането на плаващия танкер „Стена имперо“ не е ответна мярка

ВМРО издига Славчо Атанасов за кмет на Пловдив

Лидерът на АБВ в Москва Румен Петков се срещна с руския външен министър Сергей Лавров

140 години от установяване на дипломатически отношения между България и Русия

Председателят на ПП АБВ се срещна в Москва с руския външен министър Сергей Лавров. Той представи на министъра идеята на партията за изграждане на Център за балкански изследвания, политики и стратегии.

„Мотивирани сме от това, че през последните години традиционните научно-изследователски звена в регионакато цяло затихват и на тяхно място възникват нови динамични структури, които далеч се разминават в анализите си с обективната действителност. Идеята на центъра е да пра ви постоянен мониторинг на сигурността на Балканите, с оглед на напреженията – внимание заслужават Сърбия, Косово и Албания. Особен акцент ще бъде поставен на националния въпрос за етническите отношения. За нас е стратегически въпросът за подкрепата на православието и сериозни задълбочени изследвания за настъплението на исляма“.

Румен Петков подчерта необходимостта от анализиране на политическите процеси и тенденции на базата на обективни оценки. Общо е виждането ни за това, че историята се пише от факти, а не от конюнктура, добави той. Лавров заяви готовност за продължаване на разговорите по изграждането на балкански изследователски център.

Петков изрази благодарност към министър Лавров за това, че подопечното му ведомство отделя така специално внимание на юбилея – 140 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Русия. Двамата разговаряха за многото исторически юбилеи през последните години, но се обединиха около съгласието, че отношенията между двете държави се нуждаят от бъдеще, а това бъдеще има икономически и социални параметри.

В Москва на различни нива Румен Петков постави въпроса за необходимостта от решение за възможността българските студенти да могат да работят, тъй като сегашните им студентски визи не позволяват това. От една страна възможността българските студенти да могат да работят в Русия ще направи следването им много по-привлекателно, от друга – ще бъде в помощ за самите тях и от гледна точка на осигуряване на следването им, и от гледна точка на добиване на професионална квалификация и адаптиране в тази среда, посочи Петков. Той получи уверението, че този въпрос ще бъде решен в най-скоро време.

По повод 140 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Русия, председателят на ПП АБВ Румен Петковсе срещна с председателя на Руското историческо общество Сергей Наришкин в Московския държавен университет, където той председателства настоятелството. Двамата разговаряха за важните общи исторически моменти между България и Русия.

Двете държави отбелязват и много исторически юбилеи през последните години -140 години от Плевенската епопея, от освобождението на България, от подписването на Константинополския мирен договор. Петков и Наришкин се обединиха около съгласието, че 140 години от установяване на дипломатическите отношения между двете държави е особено значимо събитие и за България, и за Русия. В разговора председателят на ПП АБВ определи Руско – Турската война като най-честната, продиктувана от православната ни вяра и славянската ни кръв.

Мотивацията идва от руския народ, посочи Петков и добави, че дипломатическите отношения между България и Русия представляват нова стъпка и надграждане на отношенията на базата на историята.

Петков и Наришкин се обединиха около мнението, че историята е нещо, което не трябва да загърбваме и не трябва да допускаме нейното пренаписване.

Сергей Наришкин изрази пред Румен Петков удовлетворение от регулярните срещи и контакти между двамата. Руското историческо общество ще продължи да участва активно в двустранните отношения между България и Русия и културно-историческото ни наследство, посочи той. В разговора си двамата поставиха акцент върху благодарността и подкрепата за православието – то е и нашата история, и нашето бъдеще.

Румен Петков изрази безпокойство от напрежението в Черноморския басейн и в Балканския регион. Той изрази принципната си позиция против двойните стандарти на международните институции и за вредността от санкциите срещу Русия, които водят само до икономически и социални щети.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.