5 хитри начина да свалите „празничното“ тегло Без строги режими и изтощителни тренировки

Мъж се е самозапалил в колата си по пътя над Асенова крепост

Д-р Ива Иванова – успешен лекар в света на табутата Арабските жени полагат огромни грижи за външния си вид още от съвсем млади, твърди дерматоложката

БФС поиска безсрочен лиценз от спортното министерство

Лили Иванова тръгва на турне през април

ООН: Всяка чужда намеса в Либия трябва да бъде прекратена

Брак за чаша вода и мръсни чорапи “Кътка и Вътко Тръткови”- новите онлайн семейства

Хванаха италиански боклук на пристанището в Бургас, прокуратурата разследва

Пламнал вентилатор в болницата в Горна Оряховица вдигна на крак огнеборци

Емил Димитров: ТЕЦ „Бобов дол“ няма да работи, докато не лицензира инсталациите си

Затвориха хематологията в УМБАЛ-Бургас, няма специалисти

Любимите рецепти на Цвети Радойчева

Фандъкова: Няма превишение на фините прахови частици в столицата в момента

„Софийска вода“: Няма да има проблеми в столицата заради водоснабдяването на Перник

Ердоган: Халифа Хафтар не бива да управлява Либия, това е историческа грешка

Лидерът на АБВ-Младежи Пламена Заячка пред „Труд”: Движението ни за мир вече е на 4 континента

Лидерът на АБВ – Младежи Пламена Заячка с президента на международния форум на БРИКС г-жа Пурнима Ананд.

– Г-жо Заячка, Вие сте официален координатор за България на международен форум на страните от БРИКС в Делхи. Разкажете ни повече за срещата и участието на България.
– Българска делегация за пръв път взема участие на международен форум на страните от БРИКС и това е не само голяма чест, но и възможност за България. На форума „Визия за бъдещето“ участват повече от 15 държави от Европа, Азия, Южна Америка и Африка, представители на Г-20, ОНД, ЕС, което дава добра платформа за сътрудничество в посока на глобалния мир, хуманитарно и политическо сътрудничество, търговия и предприемачество, образование, енергетика и спорт. БРИКС отваря нови хоризонти пред България. Това са ресурсни държави с общ пазар над 4 млрд. души, представляващи три от топ пет икономики в света. Не е нужно да си икономист, за да видиш ползите от сътрудничество с тях. Дори ЕК отбеляза, че България трябва да вземе спешни мерки в социално-икономически план, защото сме най-бедната държава с най-голямо неравенство. България следва да диверсифицира външната си политика да и да работи с тези ресурсни страни, това по никакъв начин не поставя под въпрос принадлежността й към ЕС и НАТО.

– Кажете ни повече за конкретните ползи?
– Участието на АБВ на този международен форум е висока оценка за водената от нас политика, както и на АБВ-Младежи, която е единствената организация от България, представена на II-я конгрес на младежките парламенти в Делхи. Делегацията ни се включи активно в панелните дискусии и проведохме двустранни срещи с колегите си от Бразилия, Русия, Испания, Монголия, Аржентина, Мексико и др. Планираме конкретни проекти в сферата на културата и спорта. Впрочем, лидерът на АБВ-Бургас Антон Коджабашев получи почетен медал за заслуги и визия за развитието на спорта в световен мащаб от правителството на Индия. С представителите на БРИКС договорихме конкретни инициативи за развитието на спорта и в сферата на културата. Обсъдихме възможността за подготовка на съвместен международен кинофестивал. Разговарях с председател на Международния форум на БРИКС Пурмина Ананд, която подкрепи инициативата за създаване на Международно движение за мир.

– Движение за мир как се прие на форума на БРИКС?
– Получихме силна междуранодна подкрепа, Движението ни за мир е на 10 дни, а вече е на 4 континента. Имаме представители в 10 страни, сред които Бразилия, Мексико, Испания, Еквадор, Аржентина, Малайзия и др. Обединихме се около принципите „НЕ на нарастващата милитаризация, НЕ на участието в чужди конфликти! НЕ на нападенията над която и да е държава, в разрез с международното право и решенията на ООН!”. Получихме и покана за членство в мрежата за „Глобално лидерство и предприемачество“. В качеството си на председател на вече световното движение за мир, получих покана за участие в конференция посветена на мира в Малайзия. Планираме да представим позицията си пред ООН. Всичко това, показва, че темата за мира е на дневен ред в световната политика и ние от АБВ недоумяваме как в България, нито една парламентарно представена партия не се интересува от тази тема.

– АБВ започна подписка референдум?
– Стартирахме и имаме подкрепата от седем политически сили, но нито една от парламентарно представените. Целта е българските граждани да дадат своето мнение по важни теми – съгласни ли са България да бъде територия без ядрено оръжие? Съгласни ли сте военните съоръжения на територията на България да бъдат само отбранителни? Тази инициатива не поставя под въпрос членството на България в Евроатлантическите структури. Напротив, като член на НАТО, България трябва да настоява Алианса да използва ресурсите и инструментите си за намаляване на милитаризацията и агресията. От АБВ настояваме българското правителство да инициира процес Хелзинки-2 за сваляне на напрежението и недопускане на ескалация във въоръжаването.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.