64-годишна жена е загинала при пожар в ямболско село

Ремонтират булеварди в центъра на Варна до април Кметът призова гражданите да бъдат търпеливи

67% от българите искат партиите да загърбят различията по време на председателството

15-годишно момче е задържано за убийство на 14-годишно в училище в Германия

Бойко Борисов се срещна с руския посланик Анатолий Макаров

Отмениха глоба от 100 лева за нахапана от кучета

Общината наложи 140 000 лв. глоби на шуменци

Премиерът не се появи в НС. От БСП скандират: Оставка!

19 състезатели ще представят България на зимната Олимпиада в Пьонгчанг БОК утвърди делегацията в присъствието на корейския посланик

Прокуратурата в Горна Оряховица наложила глоби за 115 000 лв. и пратила в затвора 42 лица

Труп на жена на плажа в парк „Росенец“

Участниците в дискусията за Истанбулската конвенция се обявиха против нея

Кметът на Търново кани гражданите на обществено обсъждане за дългосрочен дълг от 805 768 лева

Спор между „Булгаргаз“ и британски инвеститор

Възстановено е движението при тунела „Топли дол“

Лидерът на Евророма Цветелин Кънчев: Не всеки българин е ганьовец и не всеки циганин – мангасар

– Чухте ли, г-н Кънчев, за Динко – първото бебе на 2017 г. от сливенската ромска махала? Майка му е на 13 години, не знае да чете и пише, татко му е в пети клас, в семейството работи само дядото…

– Чух, да. Дядото със заплатата си от „Чистота“ щял да храни жена си и всичките тия деца.

– Трагедия или традиция е това?

– Трагична традиция. За щастие тя вече важи само в някои цигански общности в квартал „Надежда“ в Сливен. Семейството на Динко е от Долната махала. В Горната махала, трудно ще намерите момче или момиче, създало семейство, преди да навърши 18 години. Там има сред младите доста висшисти, студенти и хора без средно образование рядко се срещат. Става дума за затворени ромски общности с различен манталитет – едните бъркат любовта със сърбежа, другите са значително по-интелигентни. Ако тези общности са отворени, ако не живеят зад панелна ограда, а в смесен квартал, няма да е така – това е то интеграцията. Тъй или инак, повечето възрастни роми са против това – деца да раждат деца. И останалите ще се променят, ако видят как законът се стоварва с цялата си строгост върху родителите на тези деца.

– Прокуратурата се самосезира за бебето Динко. По закон татко му носи наказателна отговорност за „съвъкупление с лице под 14 години“. Той самият е непълнолетен обаче, „съвъкуплението“ не е насила, така че наказание едва ли ще има.

– Арест на дядото е нужен. Показен – така, че като го видят с белезници, в неговата общност да си извадят поука. Ние от „Евророма“ предлагаме законодателна промяна – наказателната отговорност да се носи от родителите на децата – и на момичета, и на момчетата, които създават деца. Народното събрание по-задълбочено трябва да се занимае с това.

– Споменахте за арест. Но има ромски махали, в които полицаите не смеят да влязат. И престъпленията там са начин на живот – наркотици, кражби…

– Не съм съгласен. Направете сравнително проучване и ще видите, че най-малко наркотици се разпространяват в ромските махали. Колкото до полицаите, те не само че влизат в тях, но и пълнят затворите оттам – с крадци на кокошки, на гълъби, на килограм желязо, на парче салам. А крадците на стотици милиони са недосегаеми. В техните къщи и офиси полицаите не смеят да влязат. Те са у нас са уважавани и почитани, а кокошкарите – презирани. Аз ви уверявам, че броят на кокошкарите ще се смали, ако се вкарат в затвора поне двама-трима големи крадци.

– Да се върнем към Динко. Ако расте неук като родителите си и гладен, един ден очаквано ще открадне салам. Или ще напусне България, ще иде при джебчиите пред Триумфалната арка…

– А, не. Румънските джебчии са превзели района край Триумфалната арка. Бях веднъж в Париж на политическо събитие, разхождахме се с колеги там и румънски цигани се опитаха да ни оберат. Трябваше да проговорим на цигански, за да ни оставят на мира. Те там „работят“, други не допускат. Преди години обраха най-голямата българска джебчийка, за да я изгонят от Париж.

– И какво остава за Динко от гетото в Сливен?

– Труден въпрос. Той трябва да учи. Да не остане неграмотен като родителите си. Лошото е, че има сегрегация в българските училища. Идете в 75-о училище във „Факултета“ и се опитайте да намерите едно българче там. Няма. Паралелките в първи клас навсякъде във всички градове са два вида – български и цигански. Това не е законно, но никой не търси от директорите и учителите отговорност. Докато е така, Динко ще остане в своята затворена общност. Ще стане баща и той на 15 години преди да се научил да пише.

– „Гетата в България раждат чудовища“, писа германката преса, след като варненски ром бутна момиче в берлинското метро.

– Видяхме клипа. Да се разберем за едно. Това момче от „Максуда“, което блъсна момиче в берлинското метро, се самоопределя като турчин, не като ром. Човек е такъв, за какъвто се определя сам. И ние в ромската общност не щем да ни го пришиват на нас. Това от една страна, но от друга – по какво се различава той от чистокръвния българин емигрант, който нокаутира в една дискотека испанец и го прати в кома да бере душа? Отделен въпрос е, че както разбрах, момичето от берлинското метро и момчето, което я блъска, са имали връзка, скарали се, тя тръгнала рязко в друга посока, той се ядосал…Не казвам, че има право да се отнася с нея по тоя груб начин. Обяснявам само, че това с чудовищата не е еднозначно.

– Нима не е чудовище тоя апаш, който изнасилва баба и я бие до смърт за 20 лева под възглавницата?

– Чудовище е. Но чухте ли главния секретар на МВР? Той каза, че ромите са по-малкият процент от нападателите на възрастни хора с цел грабеж. Предимно българи грабят с насилие, и то неоправдано. Местните си хора си ги познават, проблемът е, че ги няма между кориците на делата.

– Как ще ги има, когато един полицай отговаря за пет-шест села?…Но ние сега разговаряме за ромските гета.

– Тези българи, които източват кредитни карти в цял свят, в гета ли са родени? Не са. Престъпникът има ли род, народ и етнос? Има, да, но той не ги представлява, а е изключение от тях – тъжно и срамно.

– Значи няма ромска престъпност според вас?

– Няма. Ромската престъпност е измислица на псевдонационалисти и патриотари, тя им служи да печелят гласове на избори, като сеят омраза. Призовавам истинските българи, наследници на Ботев, Вазов и Левски, да не се вслушват в апелите им.

– Телефонните измами не са ли циганска работа?

– Те са работа на бургуджиите , които са цифром и словом около 1000 души. Телефонните измами са техен специалитет, призовавам МВР да ги спре. Не е трудно да ги намери – имат големи къщи във Ветово, Дългопол, Две могили, Левски. Обират левчетата на пенсионери, заделяни цял живот с големи лишения. Не ги е срам!

Те са цигани, цигански клан.

– Аз ги наричам мангасари. Както наричам някои българи ганьовци. Не всеки българин е ганьовец обаче. И не всеки циганин е манго – разберете това! Добре е да се прави разлика. Има много роми, които са лекари, полицаи, съдии и се справят отлично, друг въпрос е, че повечето крият произхода си. Медиите трябва да показват и добрите примери. Иначе се налива масло в огъня на ракиено-салатените патриоти и националисти. А в тоя огън можем всички да изгорим.

– Етническата толерантност все повече изглежда като гола фраза – и по света, и у нас. Дали конфликтите между българи и роми като тези в Катуница и Гърмен ще се множат?

– Не вярвам. Видяхте ли в Харманли как българи и цигани заедно скочиха срещу бежанците? Ние сме един народ. Всички сме българи. Това много ясно личи в обкръжение от чужденци.

– Ние българите презираме бежанците, заяви пред „Труд“ психологът Бойко Ганчевски. Под „българи“ аз разбирам и цигани.

– Избягвайте обобщенията. Някои от нас презират бежанците, други не. И самите бежанци са различни. Аз познавам много сирийци. Бил съм в Сирия, когато тя беше една красива, уникална светска държава. Някой разбута света и сега Сирия е в руини. Прекрасният град Палмира е сринат до земята от псевдомюсюлмани. Истинските мюсюлмани скочиха срещу отрепките. Имам приятели сред тях, те казват – никъде в корана не се проповядва насилие. Никъде! Ние българите сме един от най-старите европейски народи и трябва да отстояваме европейските ценности, включително народното единство.

– А какво се случи с ромското включване?

– Освен че откраднаха парите? Нищо. Помните ли, че още през 2005 г. аз го предрекох пред „Труд“. 2015 г. мина и замина, със стари циганки не стана нов катун. В продължение на 10 години се събираха едни циганета в евтини костюми, говорещи на уличен английски, хапваха, пийваха и отчитаха колко добре върви ромското включване. И нищо не се промени, освен че те се преоблякоха в скъпи костюми. Аз на предишния главен прокурор му дадох данни за 27 фондации, които откраднаха много пари. Те са част от голяма организирана престъпна мрежа от фондации на територията на целия Европейски съюз. Никой не отчете колко пари бяха дадени и колко потънаха някъде. Напразно ние от „Евророма“ предлагахме да се създаде държавна агенция на равните възможности, която да контролира изразходването на тези средства и да отговаря за него. Националният съвет по етнически и демографски въпроси като консултативен орган към МС ги разпределяше, без да носи никаква отговорност. Удобно.

– Сега се говори за едни 26 млрд. евро, който ЕС подготвя за интеграция на ромската общност.

– От тях в България ще се получат 3 млрд. евро до 2020 г. Ние от „Евророма“ казваме – дайте тия пари на всички български граждани, които живеят под социалния минимум, не само на циганите. Да, казват бедните българи, благодарим, ще ги вземем, но децата ни ще бъдат в отделни паралелки.

– Много тъжно е това.

– Ежедневно ни залива омраза.

Нашият гост
Роден на 5 юли 1967 г. в Златица. Завършил икономика в УНСС. Депутат в 38-ото народно събрание. Създател на партия “Евророма” ( 1998 г.), която и до днес оглавява. През 1999 г. е арестуван и осъден за грабеж на ловно куче, но помилван с президентски указ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (17)

 1. Скрий се бе крадлив мангал! Не се наситихте да грабите,лидири цигански!

 2. откъде дойде това-роми? НЯМА роми,а са само цигани,това е! Цял ден телевизиите въртят само цигани.Немогат си проветри помещенията

 3. Вари го, печи го, циганина си остава циганин. Циганите трябва да бъдат кастрирани, за да спрат да се размножават като марокански скакалци. И на циганите трябва да им се спрат безплатното електричество и социални помощи. Ако разни международни организации ревнат за правата на циганите имат право да ги прибират и да се грижат за тях, ние даже ще им платим еднопосочните билети.

  1. „ние даже ще им платим еднопосочните билети“ – Кои ВИЕ? Путин, КГБ или цяла Русия?

 4. Прав е Кънчев – не всички са еднакви. Но процента е на „мангасарите“ е толкова голям, че трудно се прави разлика. Ако всички цигански лидери (царе, мешерета и прочие) се обединят и опитат да вразумят по някакъв начин останалите – може и да се получи. От своя страна държавата трябва просто да спазва ( и в някои случаи ужесточи!)законите – особено в отношение на раждането на деца от деца!

 5. …“те са част от голяма организирана престъпна мрежа от фондации на територията на целия Европейски съюз.“ – нали има „специализирани органи в ЕС“, чийто предмет на дейност са именно тези така наречени „нелегитимни дейности“ – „ало, органите“, какво е вашето мнение за казаното от господина?

 6. Братята роми вече нямат време и желание да се интегрират, сиреч мангализират. Те са прекалено заети с отглеждането, увеличаването, увековечаването на многобройната си челяд и преди всичко с усвояването тънкостите на турския език – „Език свещен на моите деди“.Е, шпрехат и на български, колкото да напсуват бугарската фашистка гадина, превърнала в мати маскара, Мати Болгария.Могат и на немски език да кажат, че бугарската фашистка гадина е гнъсен швайн, изял и абасрал България. Могат и на руски език да падтвердят, че бугарската фашистка гадина е ешак йобанъй, който след всяко „братско“ изчукване, реве възторжено, какво велико л.йняно племе са . Всъщност, вече не са и племе, а Цигански Катун.

 7. Всичко това са алабализми ! Тези цигани живеят сред българите над 600 години и досега интегрираха ли се ? Не ! И защо ? Защото не искат ! Те са свикнали да живеят на нечий гръб , да не се образоват, да крадат, да не плащат данъци, осигуровки, сметки и само да реват за помощи щото и те били хора ! Хора ама друг път ! Живеят на гърба на българите и на държавата без да имат и най-малък принос към спазването на законите и пълненето на хазната . Деструктивно племе от индийски произход ! Ще срине не само България , ще разкаже и мамата на ЕС не пуснат ли газовите камери навреме !

 8. Не всеки цигански лидер е бандит!Но Цветелин Кънчев е!Мой приятел съдържател на хижа в Стара планина ми каза,че преди време мангалите на Цветелин Кънчев се опитали да го рекетират.Дори били изпратени лично от лидера си!Честността е чужда черта на мангала.Той не я познава и не иска да бъде честен.Самочувствието на този лидер идва от световните организации,защитаващи циганите.Те са винаги зад него,без значение какво престъпление е извършил Кънчев.А той е извършел много,много престъпления…

 9. Велимир го каза идеално.циганите трябва да бъдат кастрирани!Това е.Няма да ги трепем,за да не оревем света.Скопяване на всички мангали и….след едно поколение време няма да имаме жив циганин!Звучи като приказка.Красива и обнадеждаваща

 10. Принципно не всеки циганин е мангал, но мнозинството са мангасари. Сред българите се срещат и немалко ганьовци, повечето не сме. А тъмният балкански субект кънчев не е циганин, но е мангасар и то от престъпните. Обаче БСП и ДПС го ползват за политическите си акции и той не е въ пандиза, където със сина му трябва да са, а се пъчи в медиите и дава акъл.

 11. Веселбата продължава. Преди година и половина, високопоставен индийски политик обяви, че ромите в Европа са част от индийския етнос. Така че вече и ромите си имат покровител и Братушка – Дядо Ганди ! Току виж, след няколко години, братският индийски народ, дошъл да освобождава братята си роми от столетното Циганско робство. Как ли ще се нарича Задунайската губерния ?

 12. velmer kogato se priliva krav na bolni koi sedi pred pirogov I za6to igraete mnogo ku4ek balgarite za6toto ciganskata krav se priliva na vas a nese znae ti kakav si napravii si test moletise 6toto se ti si protiv romite

 13. Али хей заради това ще ви секне кранчето да тече, дори и капчица няма да ви пуща. Една кучка като не знае да лае, сама вкарва вълка в кошарата, и то е нужно. И цветелин ще разбере ганйовец и мангасар дали е равнозначно, така и анално кръв ще серете. Кучето дорде е куче, не хапе ръка която го храни, а вие храни куче да те лае. Вероятно ще забравите кючека още в началото на интеграцията, но когато започне в същността си да се прилага тя.

  1. Много лош машинен превод… Нямаш ли приятел българин, да ти го преглежда, преди да го пуснеш?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.