Лидерът на Евророма Цветелин Кънчев пред „Труд“: Каквито са българите, такива са и циганите им

Повечето роми продават гласовете си от нищета, а повечето българи – от алчност

Има нещо общо между конфликтите с участието на българи и цигани във Войводиново, Катуница, Благоевград, Ихтиман и другаде. Те всички започват от едно престъпление, извършено от конкретен човек и завършват с наказание, което се търпи от мнозина. В безредиците разгневената тълпа гази и пали, а властта се събужда, бута незаконни къщи, масово глобява и арестува.

Така не бива - заявява лидерът на Евророма Цветелин Кънчев пред „Труд“ - Наказателната отговорност е персонална. Колективна отговорност няма в наказателното право на нито една демократична държава“.

– Ходихте ли вие, г-н Кънчев, пред парламента, където множество цигани се събраха на протест срещу вицепремиера Каракачанов, задето ги нарече „нагли“?

– Нито един член на Евророма не е присъствал на този протест, на който имаше впрочем 200 цигани и 300 полицаи. Едно, защото ние смятаме, че протестът е сериозна демократична мярка и не е редно току така да се прилага при всяко противоречие или недоразумение. И второ, защото Евророма е в партньорски взаимоотношения с партия „Воля“ и няма как да участва на този етап в протести, организирани от ДПС. Впрочем, това беше един зле организиран протест. Той стана сравнително многолюден само защото към него се присъединиха спонтанно жените и мъжете, които работят в софийската „Чистота“. Именно те бяха хората, за които се коментираше, че са с еднакви якета. И освен коментарите във фейсбук от рода на „егати мангалите и един протест не могат да направят“, аз друг резултат от това мероприятие не видях.

– Така или инак, един побой, нанесен от двама цигани на командос във Войводиново, възпали отново ромския въпрос...

– Момент! Като казвате „цигани“, нека първо да отбележим, че никой няма право да определя кой какъв е. В Световната харта за правата на човека се казва, че всеки е такъв, за какъвто се самоопределя. Има една каста от мургави хора, които говорят на турски език, изпълняват мюсюлмански религиозни ритуали и като ги питате какви са, те казват „турци“ - това е тяхно свещено и нормативно право. От тази каста са двамата, които са пребили командоса. Това е широко известно, но дали, за да не дразнят ДПС, или по други причини, разни хора ги нарекоха пред медиите не „турци“, а „цигани“. В резултат, както казвате вие, ромският въпрос отново се възпали. Предвид това, независимо, че арестуваните не са нито членове, нито симпатизанти на Евророма, аз поисках публично две неща – да бъдат оповестени пробите от алкохол и на двете страни в конфликта и второ – да се покаже записа му от охранителната камера. Нищо от това не се случи. Иначе, когато е удобно някому, много бързо изтичат в медийното пространство и видеозаписи, и разпечатки.

– Да оставим уликите вниманието на следователите и да се спрем на ромския въпрос.

– Питайте, аз съм готов.

– Този въпрос бе повдигнат с изказването на вицепремиера Каракачанов за етническата наглост и нагорещен от призива на помощника му във ВМРО Джамбазки: „Да се сринат гетата!“ Вие как ги виждате нещата?

– Тъй като имам сериозни познания и виждания за тия неща, аз, за разлика от г-дата Каракачанов и Джамбазки, не бих могъл да ги сведа до едно- две изречения само. Ромският въпрос е сериозен. И се нуждае от сериозен отговор, който още не е даден, макар въпросът да се повдига след всеки конфликт, подобен на този във Войводиново.

– Какъв е отговорът на циганите?

– В ромските махали ме питат: Защо, когато някой циганин извърши престъпление, българите се бунтуват срещу всички цигани? Защо, когато един полицай от Пловдив уби родителите си, за да им вземе имотите, не се разбунтуваха срещу полицаите и не ги нарекоха „нагли“? Защо, когато един командос уби полицай с нож в сърцето, не се разбунтуваха полицаите срещу командосите? Ако беше се получил сблъсък между полицаи и командоси - такъв, какъвто се подклажда неведнъж по криминални поводи между българи и роми, какво щеше да стане?

– Има ли опасност от сериозни етнически сблъсъци в България?

– Има сериозно етническо напрежение. То е изкуствено насаждано от т.нар. патриоти, от т.нар. националистически партии, които го желаят. А го желаят, защото се препитават от омразата. Тия партии не могат да съберат електорат, който да гласува за тях заради политическите им програми и предизборните им обещания, защото те очевидно не ги изпълняват. Вие къде виждате минималната пенсия от 300 лв. и минималната работна заплата от 1000 лв, която те обещаха? Никъде. Обаче виждате на много места омраза и конфронтация между етносите – две неща, които им вършат работа, защото подтикват разни хора да гласуват за тях. И тук искам нещо да ви попитам аз вас: знаете ли по какво се различават богатите българи и богатите цигани?

– По какво?

– По нищо. Аз редовно попадам в компании, където богати българи и богати цигани ядат и пият много се уважават, много се тачат. И пет пари не дават кой по телевизията какво бил казал...С бедните българи и бедните цигани обаче не е така. На тях малко им трябва, за да се намразят – като например, някой от едните да каже за другите, че са нагли. Това знаете ли какво показва? Че проблемът с омразата не е етнически, той е социален. И че омразата умишлено се насажда. За да замъгли акъла на бедните хора и те да си забравят празните си джобове. Това си мисля аз. А вие?

– Като ме питате за разликата между богатите българи и цигани, аз си мисля за разликата между думите на Джамбазки и Салхо Кисимов – единият етнически българин, а другият циганин. Единият – евродепутат в Белгия, а другият гастарбайтер в Германия. Единият казва по телевизията: „Да се сринат гетата!“, а другият и пише във фейсбут: „Воеводци, ще пострадате, крайни къщи ще горят!“

– Няма разлика. Има прилика. И ние от Националния съвет на Евророма настояваме за наказателно преследване срещу всички, които си служат с речта на омразата и така подтикват към саморазправа. Срещу всички - все едно какво работят и как се казват. Ако няма законови текстове за това, да се направят.

– Да, но гетата са незаконни, нали така? Едно е незаконни къщи да се бутат, а друго е законни къщи да се палят.

– Аз пък друго ще ви кажа. Във всички държави в Европа циганите са малцинство. Пътувал съм много и знам, че циганското малцинство във всички държави е огледален образ – като манталитет, възпитание и начин на живот – на мнозинството. Каквито са българите, такива са и циганите им. Същото важи за германците, за сърбите, за руснаците. Бил съм на международни конференции и гледам: пристигат сръбски цигани или руски цигани, или германски – наперени, горди, представят се: ние сме сърби, ние сме руснаци, ние сме германци, ще рече: ние сме от велика държава, това правим, онова...Да сте чули за етническо напрежение между сърбите и циганите им, между руснаците и циганите им, германците и циганите им? Не сте, нали? И няма да чуете. Гордите и силните народи решават проблемите си в единение. Слабите народи се оправдават – с това, с онова и с циганите си, които били неинтегрирани...

– Интегрираните роми са лекари, учители, музиканти, медсестри. Те рядко влизат в новините, с изключение на Софи Маринова и Азис. Неинтегрираните често ги снимат – те са каруцари, просяци, крадци...

– Никой човек не може и не бива да бъде поставян под общ знаменател с други. Циганите ги слагат под общ знаменател „нагли крадци“. Защо, питам! Нима циганите пренасят с кораби кокаин? Циганите ли ограбиха КТБ? Циганите ли източват банкомати и правят хакерски атаки по цял свят? Има много българи, които крадат – крадат милиони, нагли. Има и крадливи цигани, мангасари. Но не всеки българин е ганьовец. И не всеки циганин е мангасар. Читавите българи не обичат ганьовците, както читавите цигани не обичат мангасарите. И всички са българи като цяло, защото са родени и живеят в България и имат българско гражданство. С общия знаменател „нагли“ се губят съюзници в общата борба на българите с побойниците и крадльовците. И друго - от години аз категорично отхвърлям думата „интеграция“. За да се интегрира някой някъде, трябва да има къде. Циганите трябвало да се интегрират в обществото. А обществото какво представлява? Интелектуалците са му каймака. Е, добре, кажете ми в България има ли неоплют интелектуалец? Колкото е по-изявен, толкова е по-хулен и нападан. Но вместо да помъдреят от това, че са препатили и да се извисят с духа си над омразата, българските интелектуалци и сами започват да мразят.Силно да мразят!

– Вие имате предвид, предполагам, онова писмо на 11 интелектуалци до премиера, в което те възхваляват „ искреното му родолюбие“ и го молят да даде „ценните си указания“ към институциите – да подкрепят Каракачанов, който „ е заслужил адмирации“, като нарекъл циганите „нагли“?

– Това писмо имам предвид. То много ме натъжи. Нима останаха само в историята онези български интелектуалци, които имаха силата и доблестта да видят първо своите кривици, а после да посочат и тия на народа, и тия на неговите лъжепатриоти. Пенчо Славейков написа: „Не сме народ, а мърша“. Христо Ботев: „Патриот е, душа дава, но не свойта душа, братя, а душата на народа“... Тия наши велики личности никога не са делили народа ни на цигани, българи, турци...И не са използвали езика си като тоалетна хартия за управници, които са се изпуснали...И не са си цапали перата с купешки думи...Добре, ако без купешки думи днес вече никой от нас не може да се изразява, нека вместо думата „интеграция“ да използваме думата „консолидация“. В България всеки има право на етническо самосъзнание, но всички сме българи и трябва не да се бием, а да се обединяваме.

– А думата „гетуизация“? Политиците, като папагалите, повтарят напоследък тая дума, за която не се знае от кого за първи път е казана. За вас тя какво означава?

– Гетуизацията е дума, която бележи не етнически, а социален проблем. Що е то гето? Място, където е събрана определена прослойка от обществото. „Бояна“, „Симеоново“, „Драгалевци“ не са ли гета? Гета са. Гетата на богатите. В тях има палати, в които живеят и българи, и цигани милионери.

– А замъците на циганските барони? Те се извисяват сред нищетата във всяка циганска махала.

– Те са неприятна гледка, да.

– Защо тях конфискация не ги хваща? Защото политиците си говорят с бароните, затова ли?

– И тия палати не можем да ги сложим под един знаменател.

– Да. Едни се водят на социално слаби, други са на наркотрафиканти, трети – на телефонни измамници.

– Палатите, които се извисяват в циганските гета, са цигански, така е. Но не са ли участвали и българи в извисяването им? Не са ли българи полицаите, които си затварят очите пред наркотрафика и телефонните измами, защото взимат своето от тях? Ами данъчните, които ги подминават?...

– Незаконните цигански къщи как така се множат, въпреки, че понякога ги събарят?

– Множат се с мълчаливото съгласие на кметовете и на администрацията от ТСУ („Териториално и селищно устройство“ - б.а.).

– Циганите са електорат, техните гласове се продават и затова си позволяват незаконно да строят, да не плащат ток, глоби, данъци...Така ли е?

– За тока – че циганите масово не плащат – не е така. Откакто са в частни ръце енергоразпределителните дружества, няма как някой да ползва ток и да не си плати. Преди 3 г. аз предложих в съгласие с експертите от ТСУ, да се обяви период, в който циганите да си купят земята, върху която са строили незаконно. Така щяха да влязат над 50 млн. лв. в хазната. Къщите щяха да се узаконят, всеки щеше да си има законна партида за ток, за вода...“Да се разрушат гетата!“, вика Джамбазки. Посред зима почнаха да ги рушат. Но дори и да е насред лято, къде ще идат циганите след това? Корифеите на мисълта, като Джамбазки, трябва да знаят, че бедният няма какво да губи и без друго, а загуби и покрива на главата си, всичките му задръжки падат. И става непредвидим и обществено опасен. Така не спада престъпността, а става обратното.

– Не отговорихте на първата част от въпроса ми.

– За изборната търговия ли? В последните години много българи се продават по-нагло от циганите. Повечето цигани си продават гласовете от нищета. А повечето българи – от алчност, за да си повишат стандарта. Освен това, след като вземат парите, повечето цигани гласуват по съвест, а повечето българи – против съвестта си. На миналите парламентарни избори една новопоявила се политическа формация наля в един цигански квартал над милион и половина лева, а срещу тях получи само 175 гласа, въпреки, че 10 000 й бяха обещани...

– Колко ромски политически формации ще участват в следващите избори, според вас? По една към всяка партия?

– Евророма не е ромска партия. В нея има и цигани, и етнически българи, и турци, и помаци...И всички сме българи, както казах. Иначе нито една от ромските партии няма да участва в изборите тая година, доколкото знам. Защото не са си подали отчетите пред сметната палата.

– Има лидери на ромски партии, които се определят като леви, други като десни, а трети като приятели на националистите, които искат да ги правят на сапун. Това не е ли странно?

– То и циганин в дясното политическо пространство е като негър в Ку клукс клан.

– Всичко това не издава ли неспособност у циганите да си бранят правата сами?

– Каква неспособност! Откакто я има Евророма, ние имаме общински съветници и кметове. Нашите общински съветници в Самоков, заедно с други, и с кмета на общината успяха да узаконят партидите за тока в квартал Седми. И човека с частното енерго изрева.

– Бат Сали ли, бившият депутат?

– Вие журналистите сте по-информирани, вие го писахте.

– Образованието и бедността – това са първите 10 фактора, които обуславят престъпността. Вие разполагате със статистика навярно: циганите ли са най-необразовани, най-бедни и най-крадливи в България?

– В реалити шоутата ние имаме възможност да наблюдаваме колко са образовани някои етнически българи, като Черната Златка, която се изяви в играта със столиците на държавите или Нора Недкова, която се опита да смуче през лъжицата си храната...Има неграмотни във всички етноси и те се множат, за жалост. А статистиката показва, че в най-бедната Северозападна България има най-висок процент образованост между ромите. В Бяла Слатина над 20% от общо 7000 цигани са с висше образование. Друг е въпросът, че медиите се фиксират върху неграмотните мангали, а не върху образованите цигани.

– Вицепремиерът Каракачанов вади програма за ромска интеграция. По данни от пресата тя е 12-та от 2000 г. насам. Без да броим декадата на ромското включване и Националната стратегия от 2012 – а. Или греша?

– Така е. То показва, че коалиционните партньори в правителството нямат комуникация помежду си. Каракачанов, ако беше поговорил с Цветанов, той щеше да му каже, че е автор на страхотна стратегия – тая от 2012-а. Друг въпрос е, че едни и същи ромски фондации участваха в създаването, обсъждането и приемането на тая стратегия и тя няма макрорамка – не се знае нито откъде тръгваме, нито къде трябва да стигнем. Поредният ялов документ...Вместо да вади нови такива, Каракачанов, като вицепремиер би могъл да провери през последните 20 г. какви средства са отпускани за ромската интеграция. И как са похарчени. И колко от тях отидоха в един измислен институт, който беше създаден да решава ромската проблематика. И какво показа проверката за злоупотребите на фондациите, които с пари, предназначени за десеграцията на ромските деца, си купиха автомобили, офиси, къщи и т.н. Евророма предостави доказателства за кражбите. По 50% да бяха крали от европейските пари тия фондации, пак добре. А то ние сме засекли и кражба за 200%.

– Как!

– Ами така. В един проект за ромските деца, финансиран отвън, изчезнаха 370 000 долара, а после в същия проект, на същата стойност, но финансиран от МО, изчезнаха още толкова!

– Покажете ми все пак някой видим резултат от проектите за ромите в някоя циганска махала. За 10 хиляди лева например, за сто лева, за хиляда?

– Аз не съм виждал такъв резултат. Може да има, но аз не съм го видял.

Нашият гост

Роден на 5 юли 1967 г. в Златица. Завършил икономика в УНСС. Депутат в 38-ото народно събрание. Създател на партия Евророма (1998 г.), която и до днес оглавява. През 1999 г. е арестуван и осъден за грабеж на ловно куче, но помилван с президентски указ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта