Лидерът на ПП Съюз за Пловдив: Търси се един честен депутат да предложи намаляване на партийната субсидия на 1 лев!

43-ото Народно събрание запази високите субсидии за политическите партии, след като депутатите приеха проекта за бюджет за 2017-а на първо четене и одобриха досегашния размер на субсидията - по 11 лева на получен действителен глас годишно. Това се случи 2 седмици, след като 2 516 791 българи гласуваха на националния референдум субсидията да бъде намалена на 1 лев на глас годишно. "ГЕРБ и БСП декларираха преди дни, че ще се съобразят с волята на избирателите, а на практика направиха точно обратното, което е поредната проява на лицемерие и надменност", коментира основателят на ПП "Съюз за Пловдив" и председател на групата на общинските съветници от партията в местния парламент под тепетата адвокат Дани Каназирева.

Според нея намаляването на най-високата в Европа партийна субсидия от 11 на 1 лв. не изисква сложни промени в Изборния кодекс или райониране, какъвто е случаят с въвеждането на мажоритарно гласуване. Парите за партиите не се определят от Изборния кодекс или от Закона за политическите партии, а от Закона за държавния бюджет. "Решението е просто - нека се намери поне един честен депутат, който да внесе предложение преди второто четене на бюджета тези 11 лева да станат 1 лев. Тогава ще се види кой как гласува в залата. Търси се само един честен депутат", твърди Дани Каназирева и припомня, че в нито една държава с развита демокрация няма толкова щедри партийни субсидии, раздавани в "богата" България. Държавата плаща на партиите 38 млн. лв. годишно или общо 154 млн. лева за един четиригодишен мандат.

"Реакцията на депутатите ще е тест дали зачитат пряката демокрация и дали не са изгубили изцяло уважението си към българите. Ако те не издържат този тест, оправдание за тях няма. И ние ще направим всичко възможно, за да разгласим публично имената на всички народни представители, които са гласували за запазване на високите партийни субсидии", предупреди лидерът на ПП "Съюз за Пловдив".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика