Бастнезитът знае за какво мечтаеш Бижутата с него се броят на пръсти

Поледицата прати близо 100 души в „Пирогов“

Интензивен трафик на ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Дунав мост – Русе“

Туск предупреди Макрон за отношението му към Западните Балкани

Македонски автобус се преобърна в Сърбия, 26 души са ранени (СНИМКИ)

Три земетресения на гръцкия остров Крит

Екатерина Захариева: Изказването на Путин за „Турски поток“ и изгоненият български дипломат нямат общо

Опасен астероид може да премине край Земята

Катя Радева от Плевен: Центърът на д-р Емилова е храм за духа и тялото Плодолечението прави всеки мой ден щастлив, споделя жената

Захариева: България успя да наложи темата за Западните Балкани като приоритет на целия ЕС

Сценаристът на „Маскираният певец” Влади Априлов пред „Труд”: При следващ сезон ще крием участниците три пъти повече

Санкциите срещу „Северен поток 2“ са включени в проектобюджета за отбрана на САЩ

АПИ напомня: Проверете валидността на е-винетките си

Президентът организира среща за обсъждане на проблемите при проведените местни избори

Съдът пусна от ареста сина на Миню Стайков

Ликвидиране на неграмотността и добро професионално образование са засегнати в управленската програма на ГЕРБ

Най-важните акценти в управленската програма на ПП ГЕРБ в сектор „Наука и образование“ е преодоляването на неграмотността, инвестициите в мотивацията и квалификацията на учителите чрез удвояване на заплащането им до края на мандата и развитието на професионалното образование в България с активното партньорство с бизнеса. Това заяви в петък във Велико Търново Милена Дамянова, експерт в Комисията по образование към ГЕРБ. Тя информира, че минималната работна учителска заплата от 660 лв след повишението да стане около 900 лв.

„Настояваме на държавно ниво да бъдат разработени план-стратегии за пенсионирането на учителите, както и за възпитателната работа“, обяви председателят на Синдиката на учителите Янка Такева по време на кръгла маса „Качествено образование за икономически растеж и по-високи
доходи“. Форумът бе организиран от Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ и Фондация „Ханс Зайдел“. В събитието участва и председателя на Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“, зам.-председател на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова.

По време на срещата Такева изтъкна тревожни факти свързани с учителските кадри. Тя обяви, че през миналата година са се пенсионирали 9000 педагози и малко след това в класните стаи са се върнали около 6000 от тях, защото няма кой да преподава.

„Не само политиците, работещите в образователната сфера, местната власт, но и работодателите имат необходимост от добри учители. Около 3100 са учителите по чужди езици като болшинството са по английски и немски език. Само 43-ма са преподавателите по френски език в страната. Така загубихме един европейски език. Само 747 пък са физиците в училищата, а до 3 г 20 % от тях ще се пенсионират. 51 % от децата пък са само с един родител.”, изтъкна Такева.

Тя апелира, че е важно да бъде променен Закона за образованието и да стане задължително 4-годишните деца да влязат в детските градини, което е важно за тяхната социализация. За целта обаче е необходимо да бъде заложена в бюджета нужната финансова рамка. Янка Такева похвали правителството на Бойко Борисов, че е успяло да отдели 223 млн.лв в бюджета за тази година за образование.

„Това са 100 млн.лв за заплати за педагогическите и 26 млн.лв за възнаграждения за непедагогическите кадри. Обезпечени са всички дейности от Закона за образованието. 14,6 млн.лв са предвидени за транспортни разходи на учители. 50 млн.лв е целевата субсидия за националната програма за образование, 12 млн.лв за транспорт на ученици, а 11 млн.лв за детските градини”, изреди Янка Такева.

Тя апелира в следващата бюджетна рамка да се забрани да се правят капиталови разходи от единните стандарти. „Даваме по 7 млн.лв безотчетни всяка година да се подготвят за училище първокласниците на бедните семейства. Това обаче е сбъркана политика”, категорична е Такева.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов пък акцентира на връзката между бизнеса и образованието. „След проучване миналата година сред 400 работодатели на техните нужди от работна ръка, бяха разкрити нови специалности за подготовка на стругари, хлебари, сладкари и др. „, сподели Панов.

Евгени Иванов от КРИБ пък заяви, че пари се намират , но въпросът е къде отиват. „Първо бяха нужни компютри, после се заговори за инфраструктура, обновяване на сгради, на отопление. А къде остана учителя? Не бива да се образова на калпак . Нужно е да се образоват образователите. Друга мантра е дуалното обучение. От него печелят работодателите, които така се сдобиват с подготвени кадри. Печели и държавата, защото се осигуряват работни места и се пестят средства за социални помощи”, каза още Иванов.

По време на кръглата маса бяха презентирани редица панели, свързани с предизвикателствата и възможностите в предучилищното и училищното образование. Дискутирани бяха възможностите за активно
партньорство с бизнеса при изработване на образователната политика като гарант за качествената работна сила и стабилен пазар на труда. По време на мероприятието присъстващите обсъждаха и ролята на Общините в управлението и развитието на съвременното образование. Очаква се в събота на форума в старата столица да присъства и лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Стига сте ни маносвали с глупостите на свинефермата герб. От 2009 до сега видяхме бойко парцала и свинефермата му герб да скапват образованието, но не и да подобряват нещо. Лъжат макя им свинска, парцала бойко и свинефермата му герб лъжат, за да гласуват за тях глупците.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.