Ликвидират огнище на африканска чума в Свищовско

Снимки: Веселина Ангелова

Ореш е първото село във Великотърновска област, в което пламна заразата

Ликвидират огнище на африканска чума по свинете в свищовското село Ореш. Селището е първото във Великотърновска област, в което пламна заразата по домашните прасета. В събота бе предприета акция по унищожаването и загробването на животните.

На място бе и д-р Кристиян Кирилов, председател на Общинския съвет в Свищов и ветеринарен лекар.

“Преди седмица на телефон 112 бе получен сигнал, че е изхвърлено прасе в покрайнините на селото. След получения сигнал д-р Иванов, който е общински главен лекар, беше информиран, бяха взети своевременно проби, а животното бе загробено. В четвъртък излязоха положителните резултати и със заповед на Дамян Илиев, директор на БАБХ, се организира акция за унищожаване на прасета, които са останали”, обясни д-р Кирилов.

Евтаназирани бяха шест големи и 15 малки прасета. На определено от кмета на Ореш място е изкопана яма дълбока над 2 метра, в която бяха заринати животните. В Ореш ще бъде поставена и информационна табела, че има огнище на африканска чума.

“На входа и на изхода на селото са организирани два пропусквателни пункта. Има полицейски екипи, които наблюдават движението на автомобили, както и да не се извършва износ или внос на животни. Санитарната зона е 3 километра, селото е относително изолирано. Има и десеткилометрова зона, която също ще бъде под контрол, като в този периметър ще бъдат взети проби, за да се проследи статуса на животните”, уточни д-р Кирилов.

Той информира, че в четвъртък по спешност е била свикана общинската епизоотична комисия в Свищов.

"На нея бяха набелязани мерките за профилактика и ограничаване на болестта. Провежда се информационна кампания във всички селища на общината във връзка със риска от заболяването, начините на разпространение, мерките за биосигурност, които трябва да се спазват. Предвидена е безопасна обработка и съхранение на месото и продуктите добити от заклани здрави животни, правилно обезвреждане на отпадъците за недопускане разпространение на африканската чума.

Мерките предвиждат още незабавно преброяване и изготвяне на списък с всички домашни свине във всички свиневъдни обекти в населените места на общината. Наложена е забрана на търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине по главни и вторични пътища, с изключение на тези от индустриалните и фамилни ферми, извън зоната на огнище, предназначени за незабавно клане и за доотглеждане до технологично свързани обекти при спазване на изискванията и правилата определени със заповед на изпълнителния директор на БАБХ.

Определени са терени във всяко населено място за загробване на труповете на умрелите и умъртвени прасета и предоставяне на проби от всички отстреляни, намерени болни и умрели диви прасета от ловно-рибарските дружинки.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България