Ликът на папа Франциск няма да стои върху евромонетите на Ватикана

Илюстрация: Pixabay

От март ликът на папа Франциск вече няма да стои на евромонетите на Ватикана и ще бъде заменен с герба на страната и дванадесетте звезди на Европейския съюз, предаде Франс прес.

Изображенията на лицевата страна на новите осем вида монети (от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента и от 1 и 2 евро) бяха публикувани в Официалния вестник на ЕС на 24 януари. Гърбът на монетите е като на всички монети в еврозоната.

Папа Франциск, когото наричат “папата на бедните”, не престава да критикува отрицателното влияние на парите върху хората.

Заради своята рядкост евромонетите на Ватикана, които се използват законно във всички страни в еврозоната и се изтеглят от употреба, ще се предлагат на спекулативния пазар на колекционерите.

Действащите споразумения между Европейския валутен съюз и италианската държава (от която Ватикана зависи по отношение на сеченето на монетите си) съдържат определен набор от монети, предназначени за Ватикана.

Първата годишна серия с “папско евро” е пусната в обращение на 1 мат 2002 г. – с лика на папа Йоан-Павел Втори. /БТВ

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.