Лили Иванова - Осъдена душа

„На този етап не обмислям отменяне на планираното национално турне през идната 2021 година” - това заяви категорично Лили Иванова лично пред „Труд” вчера.

Вестникът ни потърси легендарната певица във връзка с тиражирани напоследък в някои медии слухове, че тя се чувства разколебана и обмисля сериозно дали да отложи заради вирусната пандемия отново 17 големи концерта в страната, първият от които е напълно разпродаден за февруари във Видин.

„Точно така се създават фалшиви новини и се тиражират безпочвени слухове”, каза още певицата и допълни: „Аз естествено ще се съобразявам с всички изисквания за спазване на мерките за безопасност по време на концертите, защото за мен моята публика е над всичко!”

„Публиката е тази, която решава, колко ще стоиш на сцената. Докато на моите концерти прииждат хора, ще пея за тях” - това пък е неотменният отговор на Лили на провокационни въпроси докога възнамерява да пее.
„Когато госпожа Иванова има да направи важно съобщение, тя го публикува първо на фейсбук страницата си и на официалния си сайт www.Lili.bg. Всички други информации са спекулации, разпространявани от жълти медии.” Това пък заяви за „Труд” мениджърът на певицата Николай Недеков.

„Веднъж пътувам и слизам да си купя ябълки - така, по пътя. И чувам жените: „Абе, това Лили Иванова ли е? На колко ли е години?” И аз по едно време уж гледам ябълките. И им казвам: „Връстничка съм на Ленин.” Ония си подвиха опашките.... И не си мислете, че страдам от всичко това. Аз съм най-обичаната и най-мразената в тая държава. Навсякъде гонена и навсякъде приета. Навън е зима, но вътре в мен е пролет...”

Това разказва Лили в автобиографията си „Истината” с присъщото си чувство за хумор и самоирония. И певицата наистина през целия си живот е била една „Осъдена душа” като в прекрасната песен, която изпълнява към едноименния филм-шедьовър по романа на Димитър Димов. Осъдена да бъде едновременно обичана и охулвана - без мяра и в двата случая.

„Имам нужда от защита, а не от хвалебствия”, добавя тя, разкривайки своята нежна и ранима същност на представянето на своята автобиография преди няколко години.

Лили е енигма. Тя е от твърде малкото хора в България, които заслужават статута „звезда”. За него са нужни доказване във времето, достигане, а не поставяне директно на върха, достойнство и кураж да не прекрачваш принципите си - нито заради ласкатели, нито заради зложелатели. И още нещо: да се разкриваш, но не докрай. Тя го умее, затова продължава да е неразгадана.

Затова десетилетия по-късно тя продължава да е „най” - и популярна, и неуловима. Няма жълта медия или подигравчийско шоу у нас, което да не се е упражнявало на неин гръб, ала на певицата сякаш изобщо не й пука. Не се занимава с никого освен със себе си, с песните си, с концертите си. Може да бъде и много мила, и безкрайно рязка, но поведението й също е плод на железен принцип - професионализъм.

Вече четири поколения българи пеят и слушат песните й, млади и стари й подражават. И истински голямото е, че Лили пее на български. „Аз принадлежа на България и на моята публика. Имам претенцията, че съм отстоявала пеенето на български език в цялата си кариера.”

Никога не се е влияла от това кое е модерно и кое е демоде. „След мен ще остане моето творчество, моето пеене. Аз съм дресирана да бъда твърда, да търся трудните неща, не обичам лесното, то не ме стимулира. Искам да бъда повече. Аз най-добре зная коя съм и каква съм”. Ето я нейната сила.

Тя е родена по времето на цар Борис III, израснала е по времето на Георги Димитров и Вълко Червенков, качва се за пръв път на голямата сцена при Живков, а всички след него няма как да не отбележат, че живеят в епохата на Лили Иванова. Лили е се е появила на бял свят в Кубрат на 24 април - денят е понеделник, а годината е 1939-а, две седмици след Възкресение Христово тогава.

Цял живот следва три урока на родителите си: Да не лъже, да не краде и да не е алчна. По-важно е да следваш уроците и сам да знаеш, че си на прав път. Дистанцията е защитата й, изградила бариера между себе си и света. Чистосърдечно си признава, че никой не може да я купи с нищо, освен с... хубава песен.

„Аз никога не стоя с ръждясала корона на главата. Аз искам короната винаги да е лъскава. И тази корона винаги трябва да се почиства и да се лъска - тя трябва да блести. На мен ръждясалата корона нищо не ми носи. Затова всичките ми награди седят в един сандък вкъщи, никога не се изваждат. Защото, ако ги наредя на сцената и не мога да си изпея песните, какво става - нищо. Коя съм вече аз - г-н Никой”, каза тя неотдавна в интервю, а за финал нека завършим с нейните думи: Който може, може. Който не - завижда...

Родих се и умирам с нея

Аз съм за българска музика - пея от сутрин до вечер. Къде я поставяме тая музика? Защото ни е нужна тая музика? Какво искаме да слушаме? Аз до днеска тананикам най-хубавите български песни. Родих се с Лили Иванова и умирам качествено с Лили Иванова...”

Вежди Рашидов, скулптор

Разчиства мишоците с бум-бум!

Прекланям се пред фамозната Лили Иванова. Завистници, злобари, интриганти и бездарници - всички от тези вредни елементи Лили ги поставя винаги на едно място с убийствени факти и рекорди. Стреля ги от своята гигантска трибуна с феноменалния си глас. Мишоците нещо там злобеят, подхвърлят страхливо, а тя спокойно и величествено ги разчиства - бум-бум! Попилява ги с пълни зали, албуми, хитове и класа в поведението. Смея да твърдя, че сме от една кръвна група.

Христо Стоичков, футболист

Недостижима!!!

Мога да събера Лили в една-единствена дума: недостижима. Така напишете. Недостижима с три удивителни.

Цветана Манева, актриса

Световен артист

Лили Иванова е, без никакво съмнение, от най-безкомпромисните и магнетични артисти - не в България, а в световен мащаб. Талантът, отношението й към музиката и към публиката са ултимативни и извън всякакви сравнения. Бях на нейния концерт в Античния театър в Пловдив и за пореден път бях пометен от енергията и професионализма й. За мен е огромна чест като музикант да съм бил два пъти до нея на сцената и мечтая за още!

Васко Василев, цигулар

Новите записи

Лили Иванова издаде наскоро най-доброто от трите си концерта в НДК от миналата година. Албумът „Live НДК XII 2019” съдържа 18 изпълнения на живо, сред които най-нови песни като „Севдана”, „Бурната река”, „Този миг”, „Мигът и любовта”, редом с нейни вечни хитове като „Щурче” и „Този свят е жена”. В края на миналата година Лили издаде и двоен студиен албум „Севдана”. Любопитна подробност е, че музиката на заглавната песен „Севдана” е от Георги Златев-Черкин, написана като пиесата за цигулка и пиано през 1944 г. и адаптирана от Живко Петров през 2019 г. Албумът съдържа и най-обичани от публиката песни като „Ръцете ти” (в оригинален аранжимент от времето, когато е записвана в „Балкантон), „Бялата птица”, „Камино”, „За тебе бях” и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети