Лиляна Павлова: Варна да бъде град на знанието

Образованието е стратегически национален и регионален приоритет в управленската програма на ПП ГЕРБ. Това заяви по време на кръгла маса „Образованието – национален приоритет“Лиляна Павлова, водач на листата на ГЕРБ във Варна. Форумът бе открит от кмета Иван Портних.

През призмата на националния приоритет нашата амбиция е Варна да стане град на знанието, град, който е утвърден университетски и академичен център, акцентира Лиляна Павлова. В подкрепа на тезата си тя изтъкна, че регионът има

изключителен потенциал от 6 университета, 40 000 студенти и 50 000 ученици в областта. „Трябва да задържим младите, знаещи и можещи хора в региона“, категорична беше Павлова.

Тя отправи благодарност и към Красен Кралев, като заяви, че образованието на децата и преодоляването на агресията в училище минава през спорта.Водачът на листата посочи приоритетите в програмата-заплатата на учителите , образователната инфраструктура. За Варна това са строителството на нова сграда на библиотеката, нова сграда на Математическа гимназия, инвестиции в ремонта на 8 училища и детски градини.

„Извеждането на образованието като национален приоритет е дълбоко осъзнат ангажимент - задължение за интегрирана политика на цялата държава, каза Йорданка Фъндъкова, кмет на София и ръководител на екипа, разписал акцентите на управленската програма на партията за образованието. Тя посочи, че най-важната задача на държавата е всяко дете да бъде в училище и това ще се постигне с координация между всички институции.

Родители, които не пращат децата си от училище, няма да получават социални помощи и това е мярка срещу тях, а не срещу децата, посочи столичният кмет.„Когато обявих мярката за двойно повишаване на учителските заплати в рамките на 4-годишен мандат, срещнах много погледи, изпълнени с недоверие. Но това е мое дълбоко убеждение. Учителят, на когото поверяваме децата си, трябва да има мотивация, квалификация, да има оценка на учителския труд", каза още Фъндъкова.

Тя посочи и другия важен акцент за държавните стандарти в образованието, предизвикали напоследък толкова сериозни дискусии, които трябва да се променят, но в широк диалог със социалните партньори. А делигираните бюджети не трябва да са финансиране със средства според броя на децата в училище, а според качеството на образованието и подготовката, които получават в него. Има и специална програма за привличане на младите хора в училище, за да се посветят на учителската професия, каза още Фъндъкова.

Избори 2020. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Задължително поле