Мачовете и спортът по телевизията днес, петък, 22 ноември 2019

Дневен хороскоп на Алена за петък, 22.11.2019

На 22 ноември 2019 да почерпят

Защо говорим и ходим насън

Нетаняху отрече обвиненията в корупция Израелският премиер заяви, че делото срещу него е равносилно на преврат

Търговската война на САЩ с Китай е пред въоръжен конфликт Това смята бившият държавен секретар Хенри Кисинджър

Сърбия и Русия в шпионска афера (обзор) Представител на Белград замеси и България

България поиска сътрудничество с всички европейски държави във връзка с борбата с трафика на културни ценности

„Грами”-тата прекалиха с политкоректността Номиниран е първият чернокож гей с №1 песен в САЩ

Отвлякоха инвалид без крака, за да проси в Европа Интерпол издирва Мариус Петков

Близо 5000 души са загинали заради морбили в Конго

17 години затвор за Черната вдовица от Бургас (обзор)

Отрова за мишки убила Стефан (обзор) Майката: Не приемам твърденията, на трите ми деца нямаше нищо

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 22 ноември 2019

Майки на деца с увреждания на протест срещу избора на Валери Симеонов за зам.-председател на НС

Лиляна Павлова: ГЕРБ се ангажира с цялостна промяна в системата на висшето образование

През следващите четири години ГЕРБ се ангажира с цялостна промяна в системата на висшето образование в България. Това коментира пред ректори, университетски преподаватели и представители на студентските съвети водачът на варненската листа на ГЕРБ Лиляна Павлова.

Позицията си тя изрази на кръгла маса на тема „Образованието – национален приоритет”, на която взеха участие кметът на Варна Иван Портних и кандидати за народни представители, сред които Таня Петрова и Стоян Пасев. Във форума участва и Йорданка Фандъкова, която е ръководител на екипа, разработил управленската програма на ГЕРБ за
сектор „Образование“.

„Образованието дава основата за добре развиваща се държава, млади хора, реализирани в личен и професионален план. Затова при следващо управление от ГЕРБ гарантираме обвързване на приема във висшите училища с потребностите на пазара на труда, както и равноправно участие на браншовите организации в процеса на планиране на държавните поръчки към висшите училища”, заяви Павлова. По думите й обучението, което е държавна поръчка, трябва да бъде обвързано с бъдещи професионални ангажименти на студентите, за да се генерират необходимите на държавата кадри.

„При държавната поръчка трябва да се отчитат и чисто регионалните фактори, така че образованието да осигурява специалистите, които са необходими на местно ниво. Затова е важно между Министерството на образованието и науката и кметовете да има диалог, какъвто към момента липсва”, отбеляза Йорданка Фандъкова. Тя изтъкна, че в управленската програма на ГЕРБ образованието е национален приоритет , именно за да бъдат обединени усилията на всички сектори в държавата. „Не е достатъчно образователната система сама да надгражда”, допълни Фандъкова.

От ръководствата на петте варненски университета приветстваха идеята за кръглата маса и препоръчаха срещите в подобен формат да станат регулярни. Участниците във форума се обединиха около мнението, че акредитационните процедури са силно бюрократизирани, а рейтинговата система се нуждае от промяна на методиката. Акцент в разговора бе и методиката на финансиране на университетите. „В новия закон за висшето образование тя не трябва да е обвързана с броя на студентите”, предложи зам.-ректорът по учебната дейност на Техническия университет доц. д-р Маргрета Василева, отчитайки недостига на инженерни кадри в страната.

„На фона на дефицита на лекари, акушерки и медицински сестри, медицината не е приоритетна специалност”, отбеляза на свой ред проф. Радослав Радев, декан на факултета по медицина към МУ-Варна. Той даде редица предложения за законови промени, като изтъкна, че варненските университети работят в различни направления. Ректорът на Икономическия университет проф. Пламен Илиев предложи промяна в националните изисквания за минимален брой лекторски часове.
„За бакалавърската степен у нас те са 2200 , а общата ефективна аудиторна заетост на един студент по икономика в Европа е 1800 часа”, мотивира се той. Проф. Илиев постави акцент и върху инвестициите, в резултат от които е обновена базата на университета.

Доц. Румен Стоянов, ръководител на катедра във ВВМУ „Никола Вапцаров”, сподели трудностите, които Морското училище среща в резултат от подчинеността си на две министерства – на образованието и на отбраната.

Избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. След пернишкия, боко ще открива и трънски университет ли?

    1. Не, ще закрива университета на бащата на лилянка партизанка.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.