Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Лиляна Павлова: ГЕРБ се ангажира с цялостна промяна в системата на висшето образование

През следващите четири години ГЕРБ се ангажира с цялостна промяна в системата на висшето образование в България. Това коментира пред ректори, университетски преподаватели и представители на студентските съвети водачът на варненската листа на ГЕРБ Лиляна Павлова.

Позицията си тя изрази на кръгла маса на тема „Образованието – национален приоритет”, на която взеха участие кметът на Варна Иван Портних и кандидати за народни представители, сред които Таня Петрова и Стоян Пасев. Във форума участва и Йорданка Фандъкова, която е ръководител на екипа, разработил управленската програма на ГЕРБ за
сектор „Образование“.

„Образованието дава основата за добре развиваща се държава, млади хора, реализирани в личен и професионален план. Затова при следващо управление от ГЕРБ гарантираме обвързване на приема във висшите училища с потребностите на пазара на труда, както и равноправно участие на браншовите организации в процеса на планиране на държавните поръчки към висшите училища”, заяви Павлова. По думите й обучението, което е държавна поръчка, трябва да бъде обвързано с бъдещи професионални ангажименти на студентите, за да се генерират необходимите на държавата кадри.

„При държавната поръчка трябва да се отчитат и чисто регионалните фактори, така че образованието да осигурява специалистите, които са необходими на местно ниво. Затова е важно между Министерството на образованието и науката и кметовете да има диалог, какъвто към момента липсва”, отбеляза Йорданка Фандъкова. Тя изтъкна, че в управленската програма на ГЕРБ образованието е национален приоритет , именно за да бъдат обединени усилията на всички сектори в държавата. „Не е достатъчно образователната система сама да надгражда”, допълни Фандъкова.

От ръководствата на петте варненски университета приветстваха идеята за кръглата маса и препоръчаха срещите в подобен формат да станат регулярни. Участниците във форума се обединиха около мнението, че акредитационните процедури са силно бюрократизирани, а рейтинговата система се нуждае от промяна на методиката. Акцент в разговора бе и методиката на финансиране на университетите. „В новия закон за висшето образование тя не трябва да е обвързана с броя на студентите”, предложи зам.-ректорът по учебната дейност на Техническия университет доц. д-р Маргрета Василева, отчитайки недостига на инженерни кадри в страната.

„На фона на дефицита на лекари, акушерки и медицински сестри, медицината не е приоритетна специалност”, отбеляза на свой ред проф. Радослав Радев, декан на факултета по медицина към МУ-Варна. Той даде редица предложения за законови промени, като изтъкна, че варненските университети работят в различни направления. Ректорът на Икономическия университет проф. Пламен Илиев предложи промяна в националните изисквания за минимален брой лекторски часове.
„За бакалавърската степен у нас те са 2200 , а общата ефективна аудиторна заетост на един студент по икономика в Европа е 1800 часа”, мотивира се той. Проф. Илиев постави акцент и върху инвестициите, в резултат от които е обновена базата на университета.

Доц. Румен Стоянов, ръководител на катедра във ВВМУ „Никола Вапцаров”, сподели трудностите, които Морското училище среща в резултат от подчинеността си на две министерства – на образованието и на отбраната.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.