Лиляна Павлова: Докладът на ЕК дава реална и точна оценка

Снимка: Денислав Стойчев

Заключението е, че вървим в правилната посока, заяви министърът

Докладът е обективен – дава реална, точна оценка. Ние знаем, че вървим в правилната посока – това е и заключението на доклада , коментира пред БТВ министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

„Не трябва да преекспонираме темата. Не очаквахме решение механизмът да отпадне – очаквахме да излезе доклад, който обективно и коректно да каже как сме се справили”, каза още тя.

„И председателят на (ЕК Жан-Клод) Юнкер каза, че докладът ще ни зарадва, защото е положителен и защото ще даде възможност механизмът да отпадне и да бъде заменен от друг – общ за всички държави членки”, посочи тя.

„Считам, че да, има напредък в правосъдната система”, отговори на въпрос министър Павлова.

Относно готвения вот на недоверие заяви, че вероятно целта му е да „клати” кабинета непосредствено преди българското европредседателство.

„От опозицията са много хитри, добри са да правят манипулации, внушения… за да може правителството да изглежда нестабилно и да може да се размиват положителните резултати. Около всяко положително действие на правителството се предизвиква скандал, защото всяка лоша новина е повече отразявана, отколкото добрите”, смята още Павлова.

„Председателството не е на ГЕРБ, а на България, и трябва да сме единни – ние сме достойни европейци, но самите се принизяваме”, добави тя.

Относно европейските санкциите срещу Русия и българската позиция по този въпрос Павлова каза, че трябва да се гледа националния ни интерес, а санкциите влияят на стокообмена ни с Русия.

„Сега положението ни става по-деликатно: изразяваме от една страна нашата позиция, от друга – трябва да изразяваме компромисната позиция на всички държави членки”, посочи тя.

„Потвърдено е, че сме напълно готови за председателството и вече сме във фаза на изпълнение, подготовката напълно приключи – по политики, обученията… В началото на декември правим последните тестове на „звук и  светлина”, както и сигурността, посочи Павлова.

„Бюджетът ни за председателството е 75 млн. евро за три години, като сме посочили каква част от тях са за ремонти – ние сме от ниските бюджети”, подчерта Павлова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика