Спецпрокуратурата дава подробности за акцията срещу престъпна група за трафик на мигранти

Предупреждения за опасно време и днес, оранжев код в 4 области в страната

КЕВР обсъжда цената на природния газ

Съветът на коалицията ще заседава за партийните субсидии

Италиански мафиот избяга от затвор в Уругвай

На 25 юни 2019 да почерпят

Голф комплексът до Елин Пелин има нов собственик Имотът е продаден на българска компания, собственост на бизнесмена Мирослав Печев

Над 3000 софиянци дават жилищата си на туристи Броят на обектите, предлагани чрез Airbnb, расте с 80% годишно

Два изтребителя „Юрофайтър“ се сблъскаха в Германия, един пилот е загинал

Холандия без мобилни и стационарни телефони заради авария

Буря отнесе покрива на кооперация в Пловдив

Наредба ще доведе до хаос в туризма Нормативният акт не прави разлика между продажба и плащане в сектора на услугите

Двоен стандарт при 30% от храните в ЕС Кока - колата с глюкоза и повече калории у нас

Аварийно-спасителни екипи в Пловдив са реагирали над 40 сигнала заради дъждовете В София пожарникари са отработили 42 сигнала

Ханде Ерчел ще става леля

Лиляна Павлова: До края на октомври трябва да сме готови с подготовката на председателството

Снимка: Архив

Министърът на българското председателство на съвета на ЕС Лиляна Павлова е категорична, че до края на октомври България трябва да е готова с подготовката на председателството. Според нея, сега е шансът на страната да отстои позициите си в Европа.

Тя обясни, че председателството има няколко важни аспекта. „Първият е политическият аспект. Много са важни темите и дневния ред, а те трябва да бъдат определени следващите седмици и да започнем тяхната реализация още този юни. Когато ние поемем председателството на 1 януари 2018, трябва да имаме готовност и от гледна точка на инфраструктура, сгради, но и най-важното – да отстояваме интереса на България“, каза Павлова по БНТ.

„България има своите идеи за Европа, като част от европейския стратегически дневен ред – това е балансът, който трябва да намерим и да постигнем. Първо, като външна граница на Съюза, като страна на Балканите, повече от всякога сега е моментът да отстоим позицията на Европа. Не трябва да си мислим, че т.н. разширяване и малко финансиране към държавите на Западните Балкани ще реши кризата там. Към политиката за Западните Балкани включваме много по-широк дневен ред. След всичко, което имаме от последните дни и седмици в Македония, Албания, Косово – трбява да обвържем по един много добър начин тази тема с това, да можем да изпълняваме функциите си на външна граница, и то точно в тази част на Европа“, коментита Лиляна Павлова.

По думите й, Брекзит няма да бъде основна тема на дебати. „Първо, защото това е много по-дълъг процес. Второ, защото нашата национална позиция е, че темата с Брекзит се разглежда отделно и разграничено. Не можем да пренебрегнем Брекзит. Трябва да защитим живеещите във Великобритания българи. Но това е тема, която ще продължи по-дълго от нашето председателство“, каза Лиляна Павлова.

„До края на месец октомври трябва да сме готови с подготовката“, заяви тя. „И като строителство и като инфраструктура, и като обезпечаване на сигурността. Над 22 000 души чакаме в България в периода от 6 месеца. Планираните събития до момента са над 240 и над 60 са събитията от културната програма“, посочи тя.

Според министъра, сега е уникалният шанс на България „да разберат за България“. „Докато се самоподценяваме, никой няма да ни оцени като знаещи и можещи. Сега е момента да се обединим като нация“, категорична е тя.

По отношение на МРРБ Лиляна Павлова каза, че министър Нанков ще продължи да добрите резултати на регионалното министерство.

„Резултатите, които постигнахме в регионалното министерство мисля, че са добри, видими и значителни. Министър Нанков е заместник-министър в двата кабинета, в които аз бях министър. Продължаваме започнатото в сектора. Факт е, че той ще продължи моята работа. Скандалите около АПИ бяха в резултат на сериозни действия или бездействия на служебното правителство. Това не касае мен“, заяви Лиляна Павлова.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Международната програма на БГ, касаеща ЕС , става доста напрегната. В скоро време М.Габриел трябва да се представи на месю Юнкер, да разговарят за еврокомисарството и как лице завършило филология ще бъде еврокомисар по цифровизация на европазара. Г-жа Габриел трябва да бъде изслушана и от ЕП ,където трябва да докаже, че именно тя е IT специалист. Впрочем, по същия начин бившият „червен” кмет на Правец Красимир Живков беше предложен за втори мандат зам.министър на МОСВ. В официалната биографична справка пише, че той е завършил МИ. Оказа се, че е завършил ММИ (Московский институт молодежи, на български Московски младежки институт) , направление „История на ВЛКСМ и младежкото движение”. ВЛКСМ е съкращение на Всесъюзния Ленински комсомолски съюз на младежта, т.е. съветският Комсомол, аналогично на нашия ДКСМ. Какво общо има между история на ВЛКСМ и История на България?! Как тази диплома е озаконена в България?! И какво общо има между тази история на съветския Комсомол и екология, та Кр.Живков е назначен от премиера за втори мандат зам.министър на екологията? Сигурно в ММИ има специалност Екология и като такъв К.Ж. е професионалист и заслужава да бъде такъв и да предава своя опит в това важно за държавата министерство! Г-н премиер, бихте ли казали нещо повече по този въпрос?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.