Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Вижте поклонението пред паметника на Васил Левски в София

Сблъсъци между фенове на “Ботев” и полицията в София

Армията купува 450 000 халосни патрона

Откриха мъртъв 52-годишен мъж на ски писта в Банско

Чешки, румънски и полски полицаи идват за сезона Командированите ще пристигнат в началото на юли

Борисов лобира за балкански проекти

Караянчева и Таяни в дебат за Европейски валутен фонд

Лиляна Павлова: До края на октомври трябва да сме готови с подготовката на председателството

Министърът на българското председателство на съвета на ЕС Лиляна Павлова е категорична, че до края на октомври България трябва да е готова с подготовката на председателството. Според нея, сега е шансът на страната да отстои позициите си в Европа.

Тя обясни, че председателството има няколко важни аспекта. “Първият е политическият аспект. Много са важни темите и дневния ред, а те трябва да бъдат определени следващите седмици и да започнем тяхната реализация още този юни. Когато ние поемем председателството на 1 януари 2018, трябва да имаме готовност и от гледна точка на инфраструктура, сгради, но и най-важното – да отстояваме интереса на България”, каза Павлова по БНТ.

“България има своите идеи за Европа, като част от европейския стратегически дневен ред – това е балансът, който трябва да намерим и да постигнем. Първо, като външна граница на Съюза, като страна на Балканите, повече от всякога сега е моментът да отстоим позицията на Европа. Не трябва да си мислим, че т.н. разширяване и малко финансиране към държавите на Западните Балкани ще реши кризата там. Към политиката за Западните Балкани включваме много по-широк дневен ред. След всичко, което имаме от последните дни и седмици в Македония, Албания, Косово – трбява да обвържем по един много добър начин тази тема с това, да можем да изпълняваме функциите си на външна граница, и то точно в тази част на Европа”, коментита Лиляна Павлова.

По думите й, Брекзит няма да бъде основна тема на дебати. “Първо, защото това е много по-дълъг процес. Второ, защото нашата национална позиция е, че темата с Брекзит се разглежда отделно и разграничено. Не можем да пренебрегнем Брекзит. Трябва да защитим живеещите във Великобритания българи. Но това е тема, която ще продължи по-дълго от нашето председателство”, каза Лиляна Павлова.

“До края на месец октомври трябва да сме готови с подготовката”, заяви тя. “И като строителство и като инфраструктура, и като обезпечаване на сигурността. Над 22 000 души чакаме в България в периода от 6 месеца. Планираните събития до момента са над 240 и над 60 са събитията от културната програма”, посочи тя.

Според министъра, сега е уникалният шанс на България “да разберат за България”. “Докато се самоподценяваме, никой няма да ни оцени като знаещи и можещи. Сега е момента да се обединим като нация”, категорична е тя.

По отношение на МРРБ Лиляна Павлова каза, че министър Нанков ще продължи да добрите резултати на регионалното министерство.

“Резултатите, които постигнахме в регионалното министерство мисля, че са добри, видими и значителни. Министър Нанков е заместник-министър в двата кабинета, в които аз бях министър. Продължаваме започнатото в сектора. Факт е, че той ще продължи моята работа. Скандалите около АПИ бяха в резултат на сериозни действия или бездействия на служебното правителство. Това не касае мен”, заяви Лиляна Павлова.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Международната програма на БГ, касаеща ЕС , става доста напрегната. В скоро време М.Габриел трябва да се представи на месю Юнкер, да разговарят за еврокомисарството и как лице завършило филология ще бъде еврокомисар по цифровизация на европазара. Г-жа Габриел трябва да бъде изслушана и от ЕП ,където трябва да докаже, че именно тя е IT специалист. Впрочем, по същия начин бившият „червен” кмет на Правец Красимир Живков беше предложен за втори мандат зам.министър на МОСВ. В официалната биографична справка пише, че той е завършил МИ. Оказа се, че е завършил ММИ (Московский институт молодежи, на български Московски младежки институт) , направление „История на ВЛКСМ и младежкото движение”. ВЛКСМ е съкращение на Всесъюзния Ленински комсомолски съюз на младежта, т.е. съветският Комсомол, аналогично на нашия ДКСМ. Какво общо има между история на ВЛКСМ и История на България?! Как тази диплома е озаконена в България?! И какво общо има между тази история на съветския Комсомол и екология, та Кр.Живков е назначен от премиера за втори мандат зам.министър на екологията? Сигурно в ММИ има специалност Екология и като такъв К.Ж. е професионалист и заслужава да бъде такъв и да предава своя опит в това важно за държавата министерство! Г-н премиер, бихте ли казали нещо повече по този въпрос?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.