Лиляна Павлова се връща в парламента

Министър Лиляна Павлова отчете днес дейността на страната ни по време на европредседателството, както и свършеното от тройката Естония – България - Австрия/.

Мисията е изпълнена успешно, каза Лиляна Павлова на брифинг в Министерски съвет.

img_3706

"В рамките на Българското европредседателство приехме удвояването на бюджета за проекта "Еразъм плюс", заяви тя. "Председателството трябва да обединява и да води. В него няма място за принципа разделяй и владей. Откритият подход и доброто партньорство е най-добрият начин за председателство", обяви Лиляна Павлова. "Изключително важно е това председателство да е достъпно и отворено към хората", категорична бе тя.

Като най-голям пробив за българското председателство тя определи постигнатото по отношение на Директивата за командированите работници. „България беше поздравена, защото това костваше много и е пробив в социалния стълб на Европа, който гарантира еднакво заплащане на труда за едно и също място, независимо къде се намират в Европа“, уточни министър Павлова.

"Румънското председателство ще има четири направления, които са изключително важни за България - дебата за бъдещия бюджет и многогодишната финансова рамка, миграцията, дебата за дигитална Европа и Брекзит", разкри тя.

„Реално европредседателството на България струва 62 млн. лв. Това е много по-малко от планираното, предвид, че имаше повече събития и гости в страната ни“, съобщи министър Лиляна Павлова.

Министърът заяви категорично, че не трябва европредседателството ни да се обвързва с Шенген и Еврозоната. „Безспорно се промени имиджа ни и доказахме, че Съединението прави силата. Надявам се, че това ще бъде и мотото за евроизборите, защото сега наистина Европа трябва да бъде единна“, каза още Павлова.

„Успяхме да имаме силни послания, да работим активно по всички набелязани приоритети, поставихме амбициозни, но постижими цели и направихме така че да работим активно по петте приоритета“, допълни тя, като припомни, че петте приоритета на Триото бяха: съюз на работни места и растеж, съюз, който защитава, който е насочен към политика за климата и енергиен съюз, съюз на свобода, сигурност и правосъдие и съюз като мощен фактор на световната сцена.

„Анализът показва, че във всеки един от тези приоритети постигнахме много, приехме законодателство в полза, както на гражданите, така и на бизнеса и като цяло на Европа“, посочи още Павлова.

Лиляна Павлова дойде на брифинга с патерици. Тя не съобщи причината за това, но поясни, че след рехабилитацията, която й предстои, най – вероятно ще се върне в парламента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България