Лиляна Павлова: Конкурентоспособност, кохезия и култура са трите приоритета за българското председателство на Съвета на ЕС

Снимка: Архив

Конкурентоспособност, кохезия и култура - трите приоритета за българското председателство на Съвета на ЕС. Това каза на брифинг министърът за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година Лиляна Павлова.

"Триото на председателство с Естония и Австрия започва на 1 юли 2017 г. На посещение в България днес е генералният секретар на Генералния секретариат на Съвета, проведе се двустранна среща първо с министър-председателя. След това той се включи в оперативното заседание на МС. На него беше проведен първия от двата задължителни брифинга на високо ниво, обучение на високо ниво, за целия кабинет - за това какви са функциите им и ангажиментите им за председателството", поясни тя.

"Днес в София се провежда последната среща на триото на председателството, на което съм домакин. С колегите от Естония и Австрия днес е заключителната среща за приемането на нивото ни на приоритетите на българското председателство като част от приоритетите на триото", заяви Павлова. "Ще дебатираме основните приоритети. Под номер едно е заетост, растеж, икономическо развитие, единен съюз, включително енергиен, дигитален съюз.

Вторият приоритет е безспорно сигурност и миграция. България поставя тук своя специален фокус за българското председателство - визията към Западните Балкани. На трето място е ЕС като глобален играч на външно политическата сцена", коментира тя. "За България мога да обобщя приоритетите - трите К - конкурентоспособност, кохезия и култура", добави Лиляна Павлова.

Тя уточни, че се очаква на 23 юни преди заседанието на Съвета тримата министър-председатели на триото да подпишат тези приоритети, с което ще се даде старт на председателството.

Коментари

Задължително поле