Лиляна Павлова: Към тази сутрин са намалели наполовина абонатите без електроподаване

Към тази сутрин са намалели наполовина абонатите без електроподаване, 11 са селата без ток. Това каза по време на брифинг в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова.

Министърът в оставка посочи, че 10 от населените места са в Силистра, а 1 В Шумен. Тя обясни, че както вчера, така и днес приоритет продължава да бъде подкрепата за енергоразпределителните дружества да стигнат до населените места. По думите й нощта е минала сравнително спокойно и е имало само един получен сигнал. Тя уточни, че остава сериозно положението в някои от областите, в които освен ниските температури продължават много сериозни навявания. „Доста сериозно е положението в Шумен, Силистра, Добрич и Монтана. Това са областите, в които имаме сериозни предизвикателства, свързани с екипите на място“, коментира министърът в оставка.

„В Шуменска област и Силистра е най-критично и от тази гледна точка екипите днес ще насочат усилия в максимално отваряне на пътни артерии. До обяд ще се постараем да бъде пробит и „Ришкият“ проход, уточни Павлова, цитирана от "Фокус".

Остава сложна ситуацията в Монтанско. Там главният път към Монтана и от Монтана са затворени, тъй като навяванията са много сериозни“, посочи министърът в оставка. Тя коментира, че е започнал снеговалеж на Прохода на републиката и тежкотоварните автомобили трябва да се движат с вериги. Министърът в оставка Лиляна Павлова уточни, че са станали 4 пътнотранспортни произшествия и отчете, че те намаляват.

Усилията на екипите са при спиране на вятъра в определена област да отворят пътищата за движение, каза още министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова. „Данните за времето продължават да показват, че няма да спрат навяванията. Ниските температури продължават. Включително очаквам от сряда да паднат по-ниски температури, а и нови снеговалежи от петък. Така че не очакваме драстично подобряване на климатичните условия, което да доведе до успокояване на времето“, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството.

По думите й започнат ли нови валежи при този вятър, ще се наложи да се затварят определени пътни участъци. По отношение на проходите в страната тя обяви, че всички проходи без „Ришкия“ и тези, които са стандартно затворени при зимни условия, са отворени за движение, като на Хаимбоаз има ограничение за тежкотоварните автомобили. Министърът в оставка Лиляна Павлова благодари на всички, които се съобразяват със забраните и с апела за изчакване. „Винаги има такива нарушители, които карат, неспазвайки ограниченията на скоростта и неспазвайки дистанцията“, каза тя.

Според нея това е поради масовия отказ за слагане на вериги. „Това е огромен проблем, който имаме. Такъв проблем имаме на Хаимбоаз. В момента много ТИР-ове упорстват и не искат да ги слагат“, каза тя. „Снегопочистващата техника не може да мине ,те искат те да минат – няма как да стане“, посочи министърът в оставка. Министърът в оставка заяви, че информацията в мобилното приложение LIMA трябва да се спазва и увери, че тя съвпада със сутрешния и вечерния бюлетин на АПИ. По думите й потребителят, който се интересува от съответния проход, за да му излезе някаква забрана, например, ако е тежкотоварен, да регистриран като такъв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България