Лиляна Павлова: Обвиненията в корупция са „лесна дъвка за дъвчене“, но е трудна за доказване

Снимка: Архив

Министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова заяви пред БНТ, че не бива да се дават лоши външнополитически сигнали, като се подхвърлят обвинения в корупция между опозиция и управляващи. Тя допълни, че „светът не започва и не свършва с европредседателството“, но то е важно, защото дава възможност на България да покаже, че е способна да отстоява политики на международно ниво. Павлова обясни, че подготовката на Европредседателството върви с много добри темпове.

Тя подчерта, че между партиите трябва де се търсят общи позиции и точки, доколкото е възможно, особено в приоритетен сектор като българското председателство на Съвета на ЕС. "Как да чуят нашият глас, когато чуват само елементарни популистки, манипулативни и гръмки медийни провокации. Трябва да търсим кое да ни събере. Отстояваме своите приоритети и политики. Да търсим разделението е най-лесно."

Тя отбеляза, че БСП сами са признали, че до голяма степен повтарят приоритетните за управляващите точки за европредседателството, но заяви, че очаква предложенията на опозицията. "Не се срамуваме от критики. Да проведем един добър дебат в пленарна зала и да чуем предложенията на опозицията, за да отчетем всички гледни точки."

Лиляна Павлова заяви, че обвиненията в корупция са „лесна дъвка за дъвчене“, но е трудна за доказване. Според нея управляващите правят всичко възможно да разследват сигналите за корупция, но недоказаните обвинения петнят репутацията на България.

"Сигналите се подават в компетентните органи, не бива да се ползват за политически ПР."

По въпроса с антикорупционното законодателство Павлова заяви, че професионалистите работят усилено законът да се прецизира и заяви, че според нея предложението на опозицията изглежда като връщане на Държавна сигурност.

"Виждаме провала на Румънския модел, затова трябва да се поучаваме от грешките. Да намерим компромисен вариант. Трябва да се предприемат мерки за корупцията, но въпросът е как ще се осъществява контролът."

Лиляна Павлова изрази надеждата, че до края на мандата на правителството България ще влезе в Шенген и Еврозоната. Според нея България отговаря на изискванията за Шенген, но в неприемането на страната ни „има политически нюанс“.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика